Життєві жнива Василя Олійника

Опубліковано:
7 Жовтня, 2018

У Заліщицькому краєзнавчому музеї пройшла година пам’яті, присвячена  колишньому багаторічному його директорові Василю Івановичу Олійнику з нагоди 70-річчя з дня народження та першої річниці відходу його у Вічність. 

Прочитала про цю подію на сайті Заліщицької РДА і пригадалось мені перше знайомство із цією непересічною особистістю. Декілька років тому я була в Заліщиках у намірах написати про підземелля цього міста, адже в листі наші дописувачі просили розповісти на сторінках газети про історію древніх Заліщиків і легендарних підземель у місті. Завдяки надзвичайно цікавій екскурсії і розповіді Василя Івановича, з яким у нас склалися в подальшому дуже дружні стосунки, у мене вийшов хороший і пізнавальний матеріал. Ще тоді я побачила в цій людині якусь одержимість професією, бажання служити історії і справі дослідження краю будь-якою ціною, навіть самопожертвою. Саме такими є люди, які слідують голосу свого покликання і таланту. Василь Олійник був одним із них. Колишні співробітники ще досі згадують, як він допізна засиджувався на роботі, як виношував плани чергової археологічної експедиції і був щасливим, якщо вдавалося віднайти історичні цінності чи артефакти.

null

Фото із сайту Заліщицької РДА

33 роки Василь Іванович працював у музеї, з них – 17 років був його директором. За короткий історичний період залишив багату спадщину – розкопки Городища поблизу с.Лисичники, археологічні дослідження на території Заліщицького, Чортківського, Теребовлянського районів, збір і опис експонатів, поповнення фондів Заліщицького краєзнавчого музею, участь у конференціях і симпозіумах як всеукраїнського так і міжнародного рівнях, написання численних публікацій до фахових журналів…

Працівники музею розгорнули широку виставку фотосвітлин з життя Василя Івановича, його праці у школах району, музеї, будинку дитячої і юнацької творчості, під час проведення розкопок, участі у конференціях, наукових зібраннях… Учасники переглянули численні публікації Василя Олійника в газеті «Колос» починаючи від 1971 року, його дослідження в наукових журналах, книгах як автора так і написані в співавторстві зі знаними науковцями України і колишнього Союзу. 

Про історика, краєзнавця, археолога, музеєзнавця Василя Івановича Олійника розпочав годину-спомин директор районного комунального краєзнавчого музею Віталій Каспрук. 

Спогадами про Василя Івановича як пунктуальну та творчу, тактовну, спокійну та завжди врівноважену, шановану серед колег-наукoвців людину за час праці на посадах у ввіреному закладі, поділились директор Заліщицького РБДЮТ Світлана Боднар. 

Заступник міського голови Михайло Бандрівчак не знав особисто Василя Олійника, проте, як зауважив, гордиться його заслугами, здобутками у галузі археології, бо вони мають величезне значення для вивчення правдивої історії, а значить – будівництва нової Української держави. 

Спогадами зі свого дитинства та років юності, часом і курйозними, які мали місце під час проведення розкопок, відкриваючи, навіть, деякі таємниці сімейного життя, ділився на Годині пам’яті про батька – Василя Олійника його син Віталій, який також, як і його сестра Оксана, продовжують справу батька, торуючи стежину історика-дослідника і науковця.

Про історичні знахідки, заслуги в дослідженні історії рідного краю, церков Наддністров’я, відкриття нових імен визначних особистостей Заліщанщини своїм колегою Василем Олійником поділилась директор Заліщицької ЦБС, заслужений працівник культури Ольга Тракало.

Унікальна особистість, високо професійний історик, який працював у галузі археології, що навчився читати нашу історію та зробив її доступною для широкого кола читачів – так назвав свого колегу заступник директора агроколеджу ім. Євгена Храпливого, історик-дослідник рідного краю, видавець багатьох книг та монографій на історичну тематику Михайло Сопилюк. 

null

Фото із сайту Заліщицької РДА

Продовжили розмову про співпрацю директора музею Василя Олійника з місцевим агроколеджем викладач суспільних дисциплін Юрій Війтик, з будинком дитячої і юнацької творчості – Ігор Боднар, з яким Василь Іванович разом торував стежинами археології по Заліщанщині.

Про наукову значимість праць Василя Олійника вів мову археолог, учасник АТО Володимир Добрянський, який принагідно звернувся до місцевої влади допомогти фінансово, сприяти виданню збірника праць В.І.Олійника. 

Тепло і щиро відгукнувся про родину Олійників – братів Михайла (політика) і Василя (історика) побратим по організації агітаційних поїздок на Схід і Південь України під час підготовки до Всеукраїнського референдуму на підтвердження незалежності України Володимир Кулачковський.
Завершилась Година пам’яті, присвячена Людині високої моралі і порядності, працівнику історичної ниви, археологу Василю Івановичу Олійнику хвилиною мовчання. 

Організований працівниками музею захід провів науковий співробітник Заліщицького комунального краєзнавчого музею Ігор Кулачковський.

Ірина Мадзій

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #василь олійник, #Заліщики, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: