Дуальна освіта – місток між роботодавцями Тернопільщини та майбутніми професіоналами

З метою приведення професійно-кваліфікаційного рівня шукачів роботи у відповідність до вимог роботодавців, у січні-вересні 2018 року за сприяння Тернопільської обласної служби зайнятості 2065 безробітних краян проходили професійне навчання. Найбільш поширеними професіями, які здобули безробітні, є: кухар, водій тролейбуса, продавець, електрогазозварник, бджоляр, перукар, кравець. Завершили навчання 1624 безробітних, з них 1042 працевлаштовані. Про це повідомив директор обласного центру зайнятості Василь Олещук.

Система професійного навчання за сприяння служби зайнятості постійно розвивається та удосконалюється. З метою модернізації професійної підготовки робітників, наближення навчально-виробничого процесу до потреб виробництва та підготовки персоналу з високим рівнем професійної компетентності, Тернопільська обласна служба зайнятості та освітні заклади залучають роботодавців до співпраці: від формування змісту, структури навчання до оцінювання його результатів; впроваджують в навчально-виробничий процес елементи дуальної форми навчання.

Цьогоріч таке навчання вже пройшли 15 безробітних і успішно працевлаштовані. Наприклад, за професією слюсар з ремонту колісних транспортних засобів безробітний індивідуально навчався у технічному коледжі ТНТУ ім. І. Пулюя, а виробниче навчання та практику пройшов на робочому місці у ФОП О.П.Мельничук; за професією слюсар з ремонту газового господарства краянин засвоїв теоретичний курс у Тернопільському НКЦ, а практичний – на базі ТОВ «Теплопартнер», за професією манікюрник - на базі ФОП О.М. Коваленко; професію кухаря безробітна здобула у Тернопільському ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі та безпосередньо на базі ПП О.П. Бабовал.

Останнім часом в Україні дедалі більше відчувається розбалансування ринку освітніх послуг і ринку праці. Людський капітал, сформований системою освіти, залишається недовикористаним або взагалі незатребуваним роботодавцями.

Аби подолати цю проблему, на засіданні КМУ 19 вересня 2018 року Уряд затвердив Концепцію дуальної освіти. «Розвиток дуальної освіти, коли в підготовці молодих фахівців беруть участь і навчальний заклад, і підприємство, може стати саме тим поштовхом, що необхідний українській освіті для підвищення якості навчання і її відповідності стандартам та запитам ринку праці», – зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Пресова служба Тернопільського обласного центру зайнятості  

Коментарі