Старт добового балансування на ринку газу перенесено

03.10.2018 11:43   Джерело: European Business Association
Опубліковано : Новини Тернопілля

Дату впровадження добового балансування на ринку природного газу перенесено на 1 грудня 2018 року. Таке рішення було прийнято 28 вересня на засіданні НКРЕКП.

Попередньо, добове балансування на ринку природного газу ПАТ «Укртрансгаз» мало запрацювати ще з 1 серпня. Станом на початок жовтня платформа створена, однак функціонує в тестовому режимі і туди внесено не всіх постачальників та споживачів природного газу.

В Комітеті з питань Палива та енергетики Європейської Бізнес Асоціації наголошують, що старт роботи платформи переноситься вже втретє. Бізнес-спільнота вкотре наголошує на необхідності запровадження добового балансування у встановлені терміни. Це дозволить зняти фінансове навантаження на гравців та запровадити нові сучасні торгівельні інструменти. Крім того, спростити процедуру купівлі-продажу природного газу. Адже на щоденній основі буде можливість бачити, у яких постачальників є газ та купувати його напряму. Зараз це здійснюється не на щоденній, а на щомісячній основі через номінації (подання заявки на певну кількість газу на Укртрансгаз).

Сподіваємось, цього року таки вдасться забезпечити функціонування ринку газу за кращими європейськими практиками, а платформа повноцінно розпочне роботу.

Нагадаємо, у квітні цього року Європейська Бізнес Асоціація звернулась до Прем’єр-міністра України з офіційним листом. В ньому йшлося, що не запровадження добового балансування загрожує зриву дуже важливих для ринку та України реформ. Їх може бути відтерміновано на 2-3 роки, що робить неможливим виконання Україною міжнародних зобов’язань. Більше того, ставить під питання співпрацю з Енергетичним співтовариством та МВФ.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: European Business Association  

Коментарі