В Теребовлі мешканці міста протестують проти заміни на головній їх вулиці Князя Василька, яка є в той же час Міжнародною трасою М-19, покриття – давньої австрійської ще базальтової бруківки на сучасне асфальтове покриття. Акція протесту розпочалася 28 вересня і вже першого жовтня 2018 року відбулася зустріч активістів з владою міста, представником Тернопільського облавтодору та депутатом ВР.

Ще 28 вересня мешканці раптом побачили, що з головної вулиці їх міста знімають давню, історичну, можна мовити, бруківку і стали на її захист та намагалися привернути до себе увагу влади, вимагали пояснити причину таких дій. Таке ж часткове пікетування дороги на нерегульованому пішохідному переході продовжилось і наступного дня доти, доки їх не почули і представник Теребовлянського відділу поліції ГУНП в Тернопільській області пообіцяв повідомити всіх осіб від влади та облавтодору про дану акцію. Тому активісти призначили зустріч 1 жовтня біля міськради на 10.00 ранку.

На зустріч прибули багато керівників громадських організацій міста, волонтери, демобілізовані бійці АТО, бізнесмени, депутати обласної ради, міськради, районної ради, три православних священики, депутат ВР Микола Люшняк, перший заступник керівника Тернопільського облавтодору  Володимир Хімій та багато небайдужих мешканців міста.

До людей вийшли мер міста Сергій Поперечний із заступниками і почався диспут, в якому прийняли участь всі бажаючі. Запитання сипалися горохом і не завжди влаштовували представників громадськості міста, через що виникали гострі перепалки, деколи й обопільні звинувачення та, як то кажуть, повітря розжарилося до високої температури. Розглянемо позиції всіх сторін за чергою.

Мешканка Теребовлі Ірина Лялік: Ця дорога історичного значення і ми стримували машини, які почали її розбирати без попереднього повідомлення та згоди громади міста. Мій тато має нині 90 років і пам’ятає як ще у 1938 році поляки розширювали дану дорогу, яку вклали бруківкою ще за Австро-Угорщини. Ми не хочемо, щоб нині дорогу та давню базальтову австрійську кам’яну кістку поміняли на асфальт. Ми просто не маємо права дати знищити нашу історичну спадщину!»

Олег Вітвіцький: Я народився поблизу Теребовлі, але вчився в місті, а зараз мешкаю в Тернополі. Тепер приїхав, щоб підтримати теребовлянців в питанні захисту своєї історії. Ніколи не думав, що з часів Революції Гідності так будуть ігнорувати думку людей.  Частковий демонтаж бруківки відбувся без погодження цих дій з громадськістю міста, без громадських слухань. Є інформація, що частину знятого каменю намагалися вивезти. Сьогодні ми бачили, що влада ігнорує думку громади, нав’язує своє». Також пан Олег нагадав меру міста та депутату ВР, що їх обирали теребовлянці та надіялися на їх захист та підтримку, а на томість отримали нерозуміння, за що отримав оплески від мітингуючи.

Мешканка Теребовлі, волонтер, активіст Оксана Стадник: «Цю бруківку ставили ще австріяки, поляки її зберегли. Була І і ІІ світові війни, під час них ніхто не завдав шкоди дорозі. За радянщини у 70-і роки минулого століття бруківка на дорозі була перекладена і тоді не вкрали навіть камінця з неї. Невже зараз не можна зберегти частку нашої історії, тим паче, що вулиця носить ймення нашого князя – Василька Теребоволянського. Ми хочемо, щоб дорога М-19 Міжнародного значення була якісною на території нашого міста і з давньою бруківкою. Ми розуміємо, що для цього потрібно більше коштів та застосування новітніх технологій будівництва доріг. А також велика проблема для міської частки дороги є велике на неї навантаження, тому вже в котре виникає питання побудови об’їзної дороги навколо нашого міста. Мені думається, що Теребовля можливо один райцентр на область, що немає об’їзної дороги. От надалі громадськість і буде цього добиватись».

Внаслідок довготривалих дебатів з’ясувались позиції від влади міста, облавтодору та депутата ВР.

Позицію міськради надав її мер Сергій Поперечний. Він нагадав, що міськрада багаторазово зверталась до облавтодору про ремонт дороги М-19 на території міста, так як вона якраз в їхньому підпорядкуванні. Нині міськрада за асфальтове покриття дороги, але обіцяла краянам зберегти бруківку і покрити нею інші ділянки в місті, наприклад, тротуар на тій же вулиці Князя Василька, чи доріжку на фортецю, а чи й майдан в Молодіжному парку.

Все ж мешканці не повірили обіцянкам і стояли на своєму, навіть лунали вигуки про розкрадання бруківки тощо.

Депутат ВР Микола Люшняк також виступив за асфальтове покриття дороги, розповів, що за його даними дана давня бруківка не відповідає сучасним стандартам та ГОСТ-ам та не може бути використана для подальшої експлуатації, адже в давнину навантаження на дорогу не були такими великими, як нині. Навіть демонстрував окрему кістку та вимірював її розміри. Все ж йому у відповідь лунали вигуки, чому ж відразу про таке не повідомили нікого відкрито і чому влада та депутат ВР не разом з народом відстоює правоту і т.п. Так, що і депутату ВР не вдалося переконати теребовлянців й вони залишились при своїй думці та зі своїми вимогами.

Більш-менш достовірнішу ясність у дану конфліктну ситуацію вніс пан Володимир Хімій. Він повідомив, що цього року саме на Теребовлянський кавальчик дороги М-19 виділено 20 млн. гр.. і, за його словами, вони б справилися із асфальтовим покриттям до 20 жовтня цього року. Також він пояснив, що нині стару бруківку рідко  хто ставить, використовують більші за розмірами кам’яні покриття, а на вкладення все ж старої бруківки потрібно встановлювати на дорогу перед тим міцні подушки-прошарки з бетону, що потребує багато додаткових коштів та часу. Потім підкреслив, що вирішила б проблему об’їзна дорога навколо Теребовлі, але на жаль з 1991 року держава на це не виділила й копійки. В кінці сказав, якщо теребовлянці не хочуть асфальтової дороги, то він дасть розпорядження покласти назад зняту бруківку і на цьому буде все, 20 млн.гр. пропадуть.

Як не дивно, але активісти пристали на останню пропозицію та відмовилися від асфальту, пояснюючи це, що краще довше, але все таки зберегти міську стару бруківку. Тож далі вони відстоюватимуть свої інтереси для міста по будівництву об’їзної дороги і вважають, що розпочата ними акція ще не закінчена.

Після всіх баталій Медіа-центр «Теребовля – твоє місто» організував на Фейсбуці незалежне опитування про дорогу в реальному часі. Кому небайдуже, то може проголосувати за посиланням.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null
 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бруківка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: