Любов до пива спровокувала «аграрну революцію»

Останні дослідження британських, американських та ізраїльських археологів, перевернули “з ніг на голову” не лише історію пивоваріння, а й історію людства.

30.09.2018 20:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Пиво — це не лише напій, але й поштовх до прогресу людської цивілізації. Учені припускають, що саме любов до пива могла бути причиною одомашнення злакових і спровокувала “аграрну революцію” більш ніж десять тисяч років тому.

У доісторичній печері поблизу Хайфи дослідники знайшли “пивоварню”, якій близько 13 000 років. Раніше вважалося, що пиво вперше почали варити близько 5000 років тому. Про це повідомляється у Journal of Archaeological Science: Reports. Знахідки вказують на те, що пиво було саме основним, а не побічним продуктом при виготвленні хліба, як вважалося раніше. Цікавим є той факт, що залишки ферментованих злакових, що використовувались для приготування стародавнього пива знайшли на місці поселення натуфійської культури. Це були напівосілі мисливці-збирачі. На думку науковців, вони спочатку використовували дикі злаки для приготування пива. Сам напій використовувався під час різних ритуальних обрядів і саме любов до пінного напою могла бути однією з причин “одомашнення злакових”. Перехід від кочівництва до осілості напряму пов’язаний з початком вирощування людиною злакових у період Середньої кам’яної доби (12 000 — 7000 років до нашої ери). Для історії людської цивілізації це була справжня аграрна революція, бо рослинництво і хліборобство робило людину менше залежною від примх природи, оскільки давні люди могли краще забезпечити себе харчами. Тож, саме бажання виробляти пиво могло дати поштовх до розвитку людської цивілізації.

null

На території України за словами українського археолога Михайла Відейко пиво варили у часи Трипільської культури (5000 — 2500 років до нашої ери). Ячмінь, котрий є основою у виробництві пива, був однією з найпоширеніших культур, яку почали вирощувати люди у нову кам’яну добу на території України. Зокрема трипільці вирощували кілька сортів ячменю і, ймовірно, першими на теренах сучасної України почали виготовляти напої шляхом бродіння пиво та медовуху. З трипільською культурою пов’язують також прогрес усієї людської цивілізації. Зокрема це стосується запровадження відновлювального сільського господарства, одомашнення тварин, винахід колеса.

Загалом же пивоварінню ми завдячуємо багатьма технологіями, які знаємо сьогодні. Зокрема такий звичний для всіх нас холодильник, набув поширення завдяки виробникам пива. Коли з’явилися перші холодильники у 80-х роках XIX століття, вони були досить дорогими у експлуатації. Проте пивовари відразу ж вхопилися за новинку, бо вона дозволяла виготовляти пиво протягом року, а не лише у холодну пору, як раніше. Холодильник став буденністю. Склянна пляшка, у якій зараз можна знайти воду, пиво, квас, ліки також з’явилася через зацікавленість з боку пивоварів. Перша велика лінія з виготовлення склянної пляшки була запущена у 1903 році у США. Перший ртутний термоментр був створений Джеймсом Джоулем для власного пивоварного заводу на початку  XIX століття. І таких винаходів можна знайти сотні.

Так любов до пива змушувала людей рухатися вперед і розвиватися. На відміну від кам’яної доби, сьогодні, щоб скуштувати доброго і натурального пива потрібно набагато менше зусиль. Достатньо придбати пляшку доброго пива “Опілля”, що частково є уособленням поєднання вікових традицій і прогресу.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі