Роботи геніального Пінзеля зможе побачити весь світ

Опубліковано:
29 Вересня, 2018

У Тернополі розпочалася реалізація унікального проекту – «Під зорею Пінзеля. 3D вимір». Нещодавно він став переможцем конкурсу національних проектів від Українського культурного фонду. Презентація відбулася 24 вересня 2018 року у Тернопільському краєзнавчому музеї, у якій взяли участь віце-президент Міжнародного торгової палати Тарас Демкура, заступник голови Тернопільської обласної роботи Любомир Крупа, заступник начальника управління – начальник відділу міжнародного співробітництва і туризму Володимир Кашицький, координатор проекту Наталія Волощук. Партнерами проекту є Тернопільська обласна рада, музей мистецтв Прикарпаття, Благодійний фонд родини Демкур.

null

У рамках реалізації проекту «Під зорею Пінзеля. 3D вимір» упродовж трьох місяців учасники проекту, експерти та фахівці працюватимуть над створенням 3D аналогів скульптур  видатного галицького митця Іоанна Георга Пінзеля. Завдяки їх зусиллям та за підтримки Українського культурного фонду буде створена можливість формувати віртуальну експозицію його робіт у будь-якому куточку світу,  не транспортуючи оригінали.

Відтак, буде відскановано 11 оригіналів робіт Іоанна Георга Пінзеля, які перебувають у музеях Тернополя, Івано-Франківська, у селі Рукомиш Бучацького району. Це дасть можливість створити одинадцять 3D моделей скульптур та візуалізувати їх.

null

«Як представник бізнесу наголошу на тому, що сьогодні дуже важливе соціальне підприємництво. Зокрема потрібно вкладати у збереження культурних пам’яток і розвиток культури загалом. Не секрет, що останніми роками значно зріс інтерес світової спільноти до робіт Пінзеля. Транспортувати їх для організації виставок – складно, враховуючи їх вік і крихкість матеріалу, з якого вони виготовлені, – зауважив керівник благодійного фонду Тарас Демкура. – У 3D вимірі унікальний український культурний скарб зможе побачити кожна країна. Завдяки реалізації цього проекті буде досягнуто кілька цілей – можливість широкої популяризації без кордонів і краще збереження спадщини Пінзеля.

Коли ми проводили презентацію спадку Пінзеля в найбільшій виставковій залі Мафра в Португалії, переконався у тому, що культура є дуже важливою складовою у просування країни, у налагодженні економічних зв’язків. Наступного дня уже під час економічного форуму багато підприємців підходило, цікавилося Україною і були більш відкриті до співпраці», – поділився Тарас Демкура.

null

Ініціаторам проектів від імені обласної ради подякував заступник голови Любомир Крупа за збереження та популяризацію культурного надбання Тернопільщини. «Через роботи українського Мікеланджело – Пінзеля, ви популяризуєте і наш край, і нашу державу як країну з давньою, багатою історією, – наголосив Любомир Крупа. – Тернопільська обласна рада цього скликання питанням збереження культурної спадщини приділяє значну увагу. Так, в області діє програма збереження культурної спадщини Тернопільської області, виділяються кошти і на реставрацію Бучацької ратуші, Коропецького палацу Бадені – і це немалі суми. Рада готова на подальші кроки для збереження нашого культурного надбання, і свідченням цього є партнерству у цих двох проектах».

null

Український культурний фонд – державна установа, створена у 2018 році з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурнрго надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду спрямовується та координується Міністерством культури України.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Демкура, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пінзель, #проект, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: