Серед інших чеських перлинних коміксів Кіт Лаврентій з друзями

Опубліковано:
29 Вересня, 2018

Кожний прожитий нами день, безперечно, це вже історія, хочемо ми цього, чи ні. Лише один день. А що вже тоді казати про 100 років? Це своєрідний безмір, а, може, й лаштунки, за які, зазвичай, годі зазирнути, адже нема гарантії, що побачимо там правдиву історію, не переписану кимось на догоду іншим. Мабуть саме тому тернополянам було цікаво зазирнути за лаштунки чеської історії з допомогою… коміксів. 

Виставка про століття чеського коміксу під інтригуючою назвою “Тим часом в іншому місці … ” відкрилась у мистецькій галереї «Бункермуз». З цієї нагоди сюди завітала культурна аташе посольства Чехії Люціє Ржегорнікова.

Це унікальна нагода доторкнутись як до історії чеського коміксу так і до коміксу як такого в історії цієї країни. Країна, яка у свій час практично стала «радянською», має про що розповідати іншим. Різноманіття тем представляє багато ракурсів, своєрідних точок відліку з яких розгортались колись давні події. Події, які знайшли відображення в різних жанрах мистецтва. Серед представлених графічних робіт в запропонованій експозиції чимало відомих і популярних імен – авторів коміксу в Чехії, здебільшого, це словацькі художники, вихідці із Словакії. Їхні імена Україна починає тільки зараз відкривати для себе. Мікулаш Подпроцький, Бранко Єлінек, Ян Ластомірський, Мартін Грох, Мартін Лацко, Міхаела Хмелічкова, Властіслав Томан.

Особисто мені найбільше припали до душі «Подорожі Кота Лаврентія та його друзів» колективного авторства Дагмара Лготова, Зденека Карела, В’єри Фалтової). Це веселі розповіді про жвавих тваринок, саме вони вважаються справжніми перлинами чеського коміксу. Це єдиний герой цього жанру, який ніколи не мав проблем на ідеологічному «фронті». 

До слова.

Чеський центр у Києві при Посольстві Чеської Республіки в Україні входить до мережі Чеських центрів, які є частиною Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Чеські центри як додаткова ланка дипломатичних структур всебічно репрезентують Чеську Республіку за кордоном. У Києві Чеський центр активно працює з 1996 року.

Основні його напрями діяльності – культура та освіта. Співпраця на міждержавному рівні засновується на принципі, що добра взаємна проінформованість сприятиме розвиткові дружніх стосунків між країнами.

За 2002 та 2017 роки Чеським центром було організовано більше ніж 1360 як масштабних так і маленьких культурних акцій. На сьогодні Чеський центр при Посольстві Чеської Республіки в Україні має свої філіали у 9 містах України та Мінську (Білорусь).

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #комікс, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #презентація, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: