Тернопільські медики розповіли, від яких продуктів ще більше хочеться їсти

27.09.2018 08:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

За словами тернопільських лікарів, деякі продукти не лише не дають відчуття насичення, а ще й породжують апетит. Вони гальмують спроби схуднення і сприяють появі зайвих кілограмів. Ото ж, що саме треба виключити з раціону задля здоров’я і красивої фігури?

Білий хліб

Сучасний магазинний хліб містить всю таблицю Менделєєва. У нього додають різні речовини, щоб він довше зберігався і зберігав свої смакові якості в незмінному вигляді. Не забувайте і про борошно, виготовлене з очищеного зерна, тобто, без найкориснішої його частини - клітковини. Її відсутність призводить до того, що такий продукт миттєво засвоюється, і через кілька годин вам знову хочеться їсти.

Свіжовичавлений сік

Ще кілька років тому свіжовичавлений сік був у моді. Однак дієтологи швидко схаменулися: величезна кількість цукру і майже повна відсутність клітковини, яка міститься в м'якоті фруктів і овочів, роблять його небезпечним продуктом. Вживання соку викликає різке підняття інсуліну і подальше його різке падіння, що приводить до виникнення гострого почуття голоду. Якщо дуже хочеться соку, краще приготувати смузі. Однак їм теж не варто зловживати.

Алкоголь

Всі знають, що, вживаючи алкоголь, складніше контролювати силу волі і утриматися від вживання смакоти за столом. Однак це не єдина небезпека. Згідно з дослідженнями, алкоголь провокує збільшення рівня гормону лептину в крові, але ж саме він відповідає за виникнення відчуття ситості. Плюс алкоголь «вимиває» запаси вуглеводів, викликаючи бажання їх негайно поповнити, природно, найбільш неправильними продуктами, на зразок горішків і чіпсів.

Глутамат натрію

Глутамат натрію, який щедро додають в фаст-фуд, китайську їжу, а також в багато напівфабрикатів (читайте упаковки і уникайте Е 621), є неоднозначним продуктом. Його вживання змушує ваші рецептори відчувати «гостріше», а, значить з'їдати більше. Додайте сюди той факт, що під впливом глутамату натрію ускладнюється вироблення лептину.

Соєвий соус і продукти з сої

Соя багата ізофлавонами - гормонами, що діють в організмі подібно до естрогенів. Збільшення естрогенів сприяє зростанню жирових відкладень. У сучасному фабричному соєвому соусі міститься також глутамат натрію.

Цукрозамінники

Незалежно від типів - всі вони небезпечні. Ваш мозок отримує сигнал, що зараз він переварить їх і отримає калорії і речовини, що містяться в цукрі, але ... цього не відбувається. В кінцевому підсумку мозок вимагатиме компенсацію. Як і весь організм в цілому. Експерименти з цукрозамінниками здатні довести вас до діабету. Пам'ятайте, найкращий напій для тих, що мають зайву вагу - це не сік, не газована вода з підсолоджувачем, а вода! Можна з газом, але без всяких добавок.

Кукурудзяні пластівці та інші готові сніданки

Божевільна кількість цукру з ранку не тільки збільшує апетит протягом дня, але і сприяє виникненню апатії. До того ж, різкий короткочасний стрибок інсуліну призводить до його подальшого падіння, а, отже, до того, що в обід ви з'їсте набагато більше їжі, ніж вам потрібно.

Солоні та мариновані продукти

Подібно до глутамату натрію, сіль і оцет підвищують чутливість рецепторів, а значить, збільшують апетит. Багато хто з вас напевно помічав, що, коли виникає тяга до солоненького, можна з'їсти цілу банку маринованих або солоних огірків чи помідорів, а ось кілограм свіжих - з'їсти не так-то просто.

Спеції

Надмірна кількість спецій - ще одна причина переїдання. Наші рецептори не відчувають справжній смак продуктів, в мозок не надходить сигнал про насичення, як наслідок - переїдання.

Майонез

Майонез, такий улюблений в нашій країні, який додають по всіх усюдах, є дуже небезпечним продуктом. Величезна кількість жирів і добавок роблять його справжнім ворогом тих, хто має надлишкову вагу. Так само як і будь-який інший соус (на кшталт кетчупу або гірчиці), що змінює смак страви, він змушує мозок обманюватися і змушує нас їсти більше.

А взагалі, запам'ятайте головне правило. Якщо ви хочете бути здоровими, намагайтеся готувати максимально натуральні продукти з мінімумом «доповнень». Так вам не доведеться побоюватися «голодних атак» вже через кілька годин після прийому їжі!», - розповідають лікарі Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі