У музеї зберігається унікальна світлина, яку зробили за кілька годин до того, як Ігор Герета зробив перехід в інший світ

Опубліковано:
25 Вересня, 2018

Мені пощастило тримати в руках унікальну світлину, на якій зображений Ігор Герета. Сьогодні, 25 вересня, Ігорю Ґереті виповнилося б 80. Мистецтвознавець, археолог, фольклорист, етнограф, історик,  громадсько-політичний діяч, поет.  За протирадянську діяльність був засуджений на п’ять років позбавлення волі (умовно). Зрештою, просто талановитий чоловік, якому влада всіляко перешкоджала реалізувати сповна всі свої Богом дані таланти.

 У чому унікальність вищезгаданої світлини? На ній схоплена мить останньої днини життя пана Ігоря… Музейно-меморіальний комплекс «Рідна хата» Патріарха Йосифа Сліпого. Саме сюди, у село Заздрість, Теребовлянського району приїхав того дня Герета. 5-го червня. Частина постаті знаходиться вже в іншому вимірі… Це унікальний випадок. Адже фотографія зроблена за кілька годин до смерті цього чоловіка. Почались незворотні процеси з ефірним тілом… І це чітко видно на світлині, яку зробили з плівки. Зберігається вона в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, де колись працював пан Ігор. Тамара  Ковальчук (завсектором археології обласного Тернопільського краєзнавчого музею)  розповіла про нелегкий життєвий і творчий шлях Герети,  поділилась особистими спогадами, адже довелось разом працювати в одному колективі. А вони були особливі.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #герета, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #річниця, #світлина, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: