Не кожна школа може похвалитись таким музеєм

Опубліковано:
25 Вересня, 2018

У школі села Мушкатівки Борщівського району діє незвичний музей домашньої ікони, в якому зібрані старовинні, намолені роками раритети сільських родин села.

Ідея облаштування такого музею виникла декілька років тому у колишнього директора школи, голови Борщівського районного «Союзу Українок» Марти Кузьмич. Для цього Марта Кузьмич тоді навіть пожертвувала своїм кабінетом. А почалось усе, розповіла Марта Ярославівна, із обласного семінару із християнської етики, який декілька років тому проходив на базі сільської школи.

– Тоді я принесла з дому декілька старих ікон, повісила їх на стінах в себе в кабінеті, та так додому і не забрала. Потім хтось із вчителів зголосився, що теж має вдома гарні образи, принесли їх сюди. Пізніше, вже хтось як заходив до мене, то завжди звертав увагу на стіни, завішані іконами. Якось так мимоволі і виникла думка створити тут музей. До його створення долучилося багато людей з нашого села: батьків, дітей, вчителів, – ділиться Марта Кузьмич. – Якось одна жінка принесла до нас статую Матері Божої. Вона натрапила на неї, коли розчищала підвал, фігура була завалена землею. Ми відреставрували її, і ось Матір Божа стала окрасою кабінету.

За увесь час назбиралося понад сто ікон, щоправда усіх їх немає де вивісити, тому у музеї є лише п`ятдесят. Є серед експонатів й унікальні образи, привезені переселенцями із Лемківщини. Вони написані особливими техніками, лики святих тут зображено у квітковому обрамленні. «Тайна вечеря», «Розп`яття Ісуса Христа», «Богородиця з дитятком», «Ісус навчає учнів», «Святий Миколай», – усі ці образи дуже старі, до них молилося не одне покоління християн, тому вони несуть особливу, цілющу енергетику. Прикрашають стіни музею і родинні чорно-білі ікони дідуся і прабабусі пані Марти.

– Вони у нашій хаті були завжди, скільки себе пам`ятаю, то є наша родинна реліквія, – каже Марта Ярославівна. – Я навіть рамки не міняла. Так і залишила ті чорні, що є. Бо якщо поміняю на нові, втратиться їх автентичність.

У колекції є багато і простих фотографованих образів. Але релігійного значення вони не втрачають, бо є намоленими нашими предками.

Марта Ярославівна, коли ще працювала директором, завжди приводила гостей у цей кабінет-музей. Часто тут проводили уроки християнської етики з дітьми.

Музей домашньої ікони у неділю став місцем проведення конференції «Християнство в Україні» – з нагоди 1030-ліття Хрещення Руси, яку організували члени районного осередку «Просвіта». Просвітяни, вчителі, громадські діячі окреслювали роль Віри для нашого народу, його історичної долі. Організатори Марта Кузьмич, Оксана Ундерко, Петро і Марія Довгошиї,  Наталя Галушка, Володимир Ярчук, Надія Цибрій, Олег Юрків підготували тематичні цікаві виступи, які яскраво доповнили тематику зустрічі.

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ікона, #музей, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #школа
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: