Площа Ринок в Кременці на фото 1870 року

20.09.2018 16:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

Світлини ХІХ століття, де б були зображені тернопільські міста та села є справжньою рідкістю, тим паче зроблені в гарній якості. Проте, сьогодні, нам посміхнулась вдача і в одному із найбільших цифрових архівів Polona вдалось розшукати фото площі Ринок у місті Кременці. Світлина датується 1870 роком.

В ХІV-ХV століттях своїми фізичними вимірами кременецький Ринок наближався до таких, що розташовані були в Острозі, Володимирі та Бережанах.

Читайте також

Мешканці села Нагірнянка на фото 1925 року
Яким був Чортків в міжвоєнний період: ретро світлини
Чортків, який вражає: на фото до 1918 року

Деякі історики архітектури вважають, що при виборі місця розташування Ринку в Кременці поряд із ландшафтними умовами певну роль відіграла наявність на східній стороні головної вулиці храмової споруди. В давні часи тим храмом була стародавня Троїцька церква, яка, знаходилася де сьогодні розташований Миколаївський собор. Троїцька церква була невеличкою, зведеною із дерева.

Можливо площа Ринок була в Кременці вже й у XV ст., бо в Грамоті від 1438 р. є згадка про торгівлю на території міста. Двічі на рік, на свята Варфоломія та Луки, влаштовувались ярмарки міжнародного значення.

Вже в середині XV ст. в межах міста діяло близько 70 крамниць, а це не мало. Усі вони були побудовані в історичному центрі міста. Кожна крамниця була універсальною торговою установою, в якій продавали уже готові ремісничі товари, сировину та напівфабрикати. Є відомості про торгівлю сукном, кінською упряжжю, сідлами, медом, пивом, сіллю та іншими товарами.

Ринок в Кременці завжди був центром економічного і суспільно-політичного життя міста. Від ринкової площі в різні боки розходились міські вулиці. На ринку завжди знаходились місцеві крамниці. Традиція яких розташуватись саме там збереглась до наших часів.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null
Фото «Ринок в Кременці», 1870 р.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі