Як зробити темну кімнату світлішою: 5 простих прийомів

Опубліковано:
20 Вересня, 2018

Планування квартир бувають різні, і, на жаль, не всім дістаються просторі, світлі кімнати, що виходять вікнами на відкриті простори, залиті сонячним світлом. Однак, навіть у власників північних кімнат, або квартир на перших поверхах, сильно затінених деревами і чагарниками є можливість зробити своє житло світліше і затишніше.

Сьогодні разом з експертами будівельної компанії “Матла” ми поговоримо про те, якими способами можна домогтися максимально ефективного використання денного світла в темних кімнатах.

1. Продумати колірну гаму. Не варто робити з кімнати «абсолютно білий куб», якщо вона погано освітлена. Інакше ви можете отримати сіре і сумне приміщення. Якщо ви забезпечили прийнятне світло в кожній функціональній зоні, то використовуйте пастельну і нейтральну колірну гаму: кремові, золотисті, бежеві, блідо-зелені, ніжно-блакитні відтінки. Тільки вибирайте такі тони, які навіть при недоліку освітлення не виглядають брудно-тьмяними і трохи світліші, ніж ви вирішили спочатку. Білою можна залишити хіба що стелю. Для підлогового покриття обирайте ламінат, паркет, лінолеум світлого, але практичного, відтінку, бажано з глянцевою поверхнею. Як варіант, на темну підлогу постелити світлий килим з коротким ворсом. Темна кімната кардинально змінить свій вигляд, якщо вибрати світлі і глянцеві оздоблювальні матеріали для стелі, стін і підлоги. Можна висвітлити кімнату і за допомогою ефектного контрасту, якого можна досягти за допомогою комбінування підходящих оздоблювальних матеріалів. Наприклад, приміщення виглядає просторіше і легше, якщо нижня третина обклеєна темними шпалерами, а інше – світлими. Якщо ж освітлення в кімнаті залишає бажати кращого, то використовувати пастельні і нейтральні тони не рекомендується – вони все одно будуть виглядати сумно і мати сіруватий відтінок. У цьому випадку потрібно вибрати для стін насичений природний колір (королівський синій, смарагдовий, бордовий, канарково-жовтий і т.д.), який додасть інтер’єру тепла і глибини. Відмовитися слід від персикового, цегельного, блідо-фіолетового, світло-синього, сірого, оливкового кольорів, а також від перламутрових відтінків.

2. Якщо темною кімнатою є спальня – обов’язково вибирайте покривала для ліжка найбільш світлих тонів. Взагалі, будь-який текстиль, є великою кольоровою плямою в приміщенні, він повинен бути максимально світлим – будь то чохли на меблі, килим або покривало. Красиво буде виглядати, наприклад, біле або дуже світле покривало з легким, витонченим малюнком або орнаментом.

3. Декоруйте вікно білими шторами і тюлем, або зовсім відмовтеся від текстилю в зоні вікна (звичайно, якщо є така можливість), використовуючи тільки рулонні штори в темний час доби. Як ми вже знаємо, білий колір найкращим чином відображає природний денне світло з вікна, тоді як всі інші кольори тією чи іншою мірою поглинають його.

4. Використовувати глянцеві і дзеркальні поверхні, відмовитися від рельєфних оздоблювальних матеріалів. Якщо розташувати дзеркало навпроти вікна, то воно відобразить весь світловий падаючий потік. У всіх інших випадках віддзеркалювана протилежна стіна повинна бути порожньою і світлою. Це зробить кімнату візуально більше. Підсилюють освітленість практично всі гладкі поверхні, що відбивають: скло, кришталь, метал, дзеркальна мозаїка, дзеркальні стіни. Всі поверхні, мають яскраво виражену фактуру і рельєф, поглинають світло. Тому краще зробити глянцеву натяжну стелю, ніж кріпити ліпнину по периметру і додавати в центрі стельову нішу. Щоб темна кімната стала світлішою, варто відмовитися від стінних ніш, цегляних перегородок, декоративних штукатурок, шпалер з великим і складним малюнком. Можна додати тепла в інтер’єр за допомогою золотистих аксесуарів. Цим ви скасуєте асоціативний ряд: темна кімната, незатишна, нежитлова. 

5. Елементарна підтримка кімнати в чистоті, де всі речі лежать на своїх місцях і дихається свіжим повітрям вже гарантує собою світло. Продумайте для себе бокси для зберігання дрібних або непотрібних речей. Намагайтеся рятуватися від мотлоху, а речі не першої необхідності утримувати в закритих системах. Кімната буде виглядати набагато більшою та світлішою, а у гостей складеться про вас гарне враження.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кімната, #матла, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #порада, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: