У Тернопільській області проведено Тиждень протидії булінгу

Опубліковано:
20 Вересня, 2018

Протягом минулого тижня команда юстиції Тернопільщини  в рамках інформаційної кампанії #СтопБулінг, яка покликана допомогти дітям впоратися з агресією однолітків, провела Тиждень протидії булінгу в області.

Працівниками юстиції проведено 297 різноманітних заходів (виховних годин, уроків, правових ігор, вікторин, флешмобів, круглих столів, батьківських зборів), під час яких, школярам та їхнім батькам розповідали про булінг, акцентували увагу на тому, що знущання може бути не тільки фізичним, а й економічним, психологічним, сексуальним. Пояснювали що робити, якщо стали жертвою цькування однолітків та як діяти, якщо вони стали свідками боулінгу.

Булінг – це тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного і психічного) з боку дитини або групи дітей до іншої дитини або інших дітей.

Завданням працівників юстиції було поглибити розуміння дітей щодо поняття булінгу, відповідальності агресора за булінг та способи протидії булінгу. Діти на прикладах розібрали поведінку агресора та постраждалого, а також висловили власні думки щодо того, як діяти у подібних ситуаціях. Особливу увагу під час бесіди з учнями приділили відносинам з вчителями та батьками.

На сьогодні тема булінгу гостро стоїть перед суспільством. За даними UNICEF Ukraine за 2017 рік, 67% дітей шкільного віку стикаються з булінгом. В той же час 40% жертв ні з ким не ділилися проблемою, навіть з батьками або взагалі її ігнорували. Саме тому Міністерством юстиції України в рамках загальнонаціонального правоправопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» розпочато кампанію #СтопБулінг.

Працівники юстиції більш детально розповіли про види булінгу, серед яких найбільш розповсюдженими є психологічний і фізичний булінг. Проте, як наслідок поширення ролі комунікаційних технологій: телефонного зв’язку, Інтернету та соціальних мереж, з’являється новий вид цькування – кібербулінг, який проявляється в образливих повідомленнях з погрозами, відредагованих фотографіях, блокуванні акаунтів і навіть шантажі.

Багато хто не надає булінгу вагомого значення. Але насправді булінг – це не просто пустощі або грубість, це агресивна, свідома, вкрай негативна поведінка дитини чи групи дітей відносно іншої дитини чи групи дітей, що за відсутності своєчасної реакції може перерости в насильство. А фізичне насильство є злочином, за вчинення якого наступає кримінальна відповідальність.

Якщо Ваша дитина постраждала від булінгу, потрібно зробити наступне:

– Звернутися до класного керівника, а в разі його/її неспроможності владнати ситуацію –  до завуча або директора школи.

– Найкраще написати і зареєструвати офіційну заяву, адже керівництво закладу освіти несе особисту відповідальність за створення безпечного і комфортного середовища для кожної дитини.

– Якщо вчителі та адміністрація не розв’язали проблему – звертайтеся із заявою до поліції.

Якщо Вам потрібна правова допомога (юридична консультація, складання заяви, інших документів) – зверніться до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги за номером 0 800 213 103 (цілодобово і безкоштовно в межах України).

Якщо дитині потрібна психологічна допомога – зверніться на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116 111.

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #булінг, #дитина, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #юстиція
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: