Недавно в Луцьку була анонсована цікава екскурсія для всіх бажаючих під назвою «Екскурсія: останні агенти луцького модернізму, 1970-1980» . Назва відразу заінтригувала, адже здавалось це має бути щось особливе. Інтуїція не підвела. Автором та оповідачем на екскурсії був дослідник луцької історії, головний редактор Хронік Любарта Олександр Котис. Мандрівка вулицями міста тривала півтори години. І воно було того варте. Навіть гарна осіння погода сприяла луцькій історії в цей день… Тепле вечірнє сонечко, шурхотіння осіннього листя під ногами і цікава лекції все це створювало неабияку атмосферу. Після почутого екскурсанти не поспішали розходитись. Усіх переповнювали враження. Здається, ми ще більше полюбили своє рідне місто…

Олександр Котис поділився своїми враженнями із Новинами Тернопільщини про захід, який вміло організував для лучан та гостей міста: «Відбулася наша третя модерністська прогулянка, під час якої ми спробували охопити найкращі зразки стилю в Луцьку, які були збудовані в 1970-1980 роки. Спілкувалися про рідкісний, але все ж ще можливий симбіоз архітектора і художника, про дуалізм типового й індивідуального проекту, протистояння партійного чиновника і творця. Разом ми підвищуємо не тільки обізнаність з історією і мистецтвом міста, а й актуалізуємо призабуту культуру, акцентуємо на її широкому контексті і значенні для нашого життя. Дякую за увагу! Під час наступних зустрічей заглибимося у 1930-ті – мистецьке і духовне джерело модернізму ХХ століття і луцькі зразки».

Гостям екскурсії вдалось почути раніше невідомі факти про такі споруди в Луцьку, як готель «Лучеськ», будівлю Автоматичної телефонної станції на майдані Грушевського, Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки, Палацу учнівської молоді, училища культури на вулиці Шевченка, метеостанції на Грибоєдова.

Якщо тернополянам цікаво більше дізнатись про модернізм та потім відшукати його зразки в Тернополі, то радимо їх прочитати цікаву та фахову статтю Олександра Котиса про луцький модернізм. Впевнені, що подібні заходи були б цікаві й для Тернополя, і досвід лучан в цьому питанні є неоціненним.

Спілкувалась Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Ельвіра Яцута, Тетяна Яцечко-Блаженко

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #архітектура, #луцьк
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: