Бронза змагань Всеукраїнської спартакіади «Сила духу» – в команди з Тернопільської області

Опубліковано:
19 Вересня, 2018

Для кожного з учасників VI Всеукраїнської спартакіади серед потерпілих на виробництві «Сила духу», яка днями завершилася в Ужгороді, змагання стали великою нагодою проявити себе.

Команда спортсменів-аматорів з Тернопільської області вже вдруге виборола на всеукраїнських змаганнях бронзу! Наші земляки, які професійно не займалися спортом, посіли 3 призове місце в загальнокомандному заліку, пропустивши вперед лише потужні команди з Дніпра та Донецька. І це при тому, що в Тернопільській області лише 2,4 тисячі потерпілих на виробництві, тоді як в Дніпрі та Донецьку – в десятки разів більше. Проте, одинадцятеро людей з обмеженими можливостями, яких життя випробовувало на міцність після травм на виробництві, проявили справжні бійцівські якості. Команду усіляко підтримував турботою, піднімаючи спортивний дух учасників, начальник управління ВД ФССУ в Тернопільській області Федір Бортняк.

Ужгород став на кілька днів справжньою гостинною домівкою для майже 300 учасників з 25 регіонів України, які змагалися у 6 видах спорту (армспорт, бомбаскет, гирьовий спорт, дартс, теніс настільний, шахи). Якщо порівняти склад учасників минулорічних та нинішніх фіналів, то він змінився більше, ніж наполовину. Отож, серед потерпілих на виробництві зросла привабливість спартакіади як захопливого і корисного заходу.

Валентина Слюсарчук з Тернополя досі не знає, як перемагати інших, вона знає, як перемагати себе. Вже другий рік підряд жінка сходить на п’єдестал пошани Всеукраїнської спартакіади. Ще в давнину твердили: хочеш перемагати – учись терпінню. А терпіння Валентина має достатньо. Каже, постановила собі, що мусить не підвести команду. І це чарівне слово «не підвести» подіяло особливим чином, як допінг. Валентина пам’ятає: так само дев’ять років тому постановила собі не підвести свою родину, вибратися після нещасного випадку на виробництві з біди, бо мусила бути здоровою. Спочатку на змаганнях переживала. Але взяла себе в руки – і виборола бронзу в особистому заліку з бомбаскету.

Таких людей, які здатні перемагати себе, незважаючи на обставини життя, є багато в Тернопільській області. Люди з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва об’єдналися довкола Фонду в спортивних заходах, адже це дає їм впевненість, що так само вони зможуть виявити себе і в іншому.

Світлана Магденко з Кременецького району кілька років підряд вигравала обласні змагання потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю «Сила духу» з дартсу, їздила на всеукраїнськську спартакіаду, але ніяк не могла здобути призового місця. А цього року в Ужгороді фортуна їй усміхнулася – додала до скарбнички загальнокомандного заліку тернополян свою особисту бронзу.

Олександра Анатоліївна Шмирська з Тернополя – теж не новачок на змаганнях з настільного тенісу. На обласному етапі за неї вболівали вже дорослі внуки, бо жінці – сім десятків. Однак, її енергійності, наполегливості можна позаздрити. В Ужгороді вона посіла ІІІ місце в особистому заліку. Так. можливе зробить кожен, неможливе — лише відважний. Цей чудовий соціальний проект виявився справді успішним, бо щороку все більше і більше людей, які з виробничих причин втратили здоров’я, виявляє бажання приїхати на це свято спорту і проявити свої здібності. Чудово показали себе Андрій Балабух з Гусятинщини ( срібло у армспорті) Ярослав Фотенюк зі Зборівщини та Сергій Боднарчук з Тернополя (бронза в гирьовому спорті) та інші учасники команди Тернопільської області.

На спартакіаді учасники знайшли не лише друзів по команді, а й справжніх побратимів. Тепер усі вони вже можуть ділитися досвідом з тими, кому потрібна підтримка. Адже в Ужгороді наші спортсмени-аматори не мірялися силою за олімпійським принципом : швидше, вище, сильніше. Вони мірялися силою духу. А це мірило – над усі спортивні звитяги!

Григорій Радзіх,

заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #змагання, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сила духу, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: