Червоногород: легендарний замок і Джуринський водоспад

19.09.2018 08:43   Джерело: Край
Опубліковано : Новини Тернопілля

Вирушивши у мандрівку до села Нирків, що у Заліщицькому районі Тернопілля, можна вбити одразу двох зайців – обсервувати мальовничі руїни давнього замку і насолодитися каскадами найбільшого рівнинного водоспаду в Україні.

Червоногородський замок розташований в урочищі Червоне поблизу Ниркова на пагорбі посеред котловини річки Джурин. Дерев’яний замок стояв тут ще в давньоруські часи і був зруйнований під час ординських набігів. Споруда, яку ми можемо бачити сьогодні, постала на початку XVII століття зусиллями старости Червоногорода – львівського каштеляна Миколи Даниловича.

У 1648 році замок захопили козаки Богдана Хмельницького, а 1672-го він не встояв перед військом турецького султана Магомета IV. Під час турецького панування замок був залишений мешканцями і довгий час стояв розорений. Від 1778 року Червоногородський замок перебуває у власності Кароля Понінського та його нащадків, котрі його частково перебудовують. Під час Першої світової війни палац зазнав значних руйнувань, і його більше не відбудовували. Довершила руйнування Друга світова війна. Однак давні вежі замку і сьогодні притягають поціновувачів старовини.

Неподалік замку можна насолодитися найвищим рівнинним водоспадом в Україні. Червоногородський або Джуринський водоспад має 16 метрів у висоту та близько 20 у ширину. Цікаво, що водоспад не природній, а рукотворний. За легендами, його створили османи під час облоги замку у 1672 році, бо так їм було легше добратися до стін. Дослідники спростовують цю версію, пропонуючи більш прозаїчний варіант: водоспад був потрібен власникам Червоногорода для забезпечення роботи млина.

Фото: Роман Соломонюк

 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Край  

Коментарі