Спалювання листя та бадилля – загрожує здоров’ю людей

Опубліковано:
18 Вересня, 2018

Спалювання листя та бадилля – загрожує здоров’ю людей – доводять щороку екологи та лікарі. Адже усе, чим кропили городину разом з димом стрімко наповнює повітря та згодом осідає у наших легенях. Щоби запобігти спалюванню, держава на законодавчому рівні прийняла відповідні закони і розробила систему штрафів, – пише ТМЦ.ІНФО.

Едуард Ференц, начальник держекоінспекції в Тернопільській області:

За спалювання сухої рослинності на землях сільськогосподарського призначення передбачений штраф, визначений статтею 77-1 кодексу України про адміністративне правопорушення, для громадян – від 170 до 340 гривень, і для посадових осіб – від 850 до 1500 гривень.

Але по при заборону околиці Тернополя з настанням осені затягнуті димом. Як працюють з населенням сільські старости, далі у сюжеті.

На відео з села Шляхтинці видно, що вздовж будинків на смузі в сотню метрів мешканці активно палять залишки городини. Наші кореспонденти повідомили про порушення старосту села Ірину Ференс, не отримавши відповідь, приїхали у сільську раду за коментарем особисто, але старости не було на місті, на телефонний дзвінок також не було відповіді.

Неподалік у селі Гаї Шевченківські староста вже не перший рік працює над проблемою спалювання листя та бадилля.

Богдан Брич, сільський голова села Гаї-Шевченківські Тернопільської області:

Звичайно, ведемо роз’яснювальну роботу, коли люди приходять. Ми от зараз у цей період говоримо, нагадуємо, що це небезпечно для здоров’я, і, в першу чергу, це порушує законодавство. Масового такого спалювання немає. Підходимо, кажемо, коли бачимо. Загалом люди розуміють це. Взагалі, правильно робити це в компостних ямах – це дає великий плюс. Тому що люди мають добриво для своїх городів, а коли просто спалити – воно просто йде в атмосферу і ми цим потім дихаємо, тими канцерогенами.

Також повідомлення розміщуються на сільському сайті, надсилаються у вайбер, інформаційні листи розклеюються на дошках оголошень. На дошках оголошень села Шляхтинці ми не знайшли повідомлень про заборону спалювання листя. Люди говорять, що знають про небезпеку спалювання листя, але не мають альтернативи.

Наталя, жителька села Гаї Гречинські:

Відколи я себе пам’ятаю, палили ще за діда прадіда. Не стільки шкідливо від того листя, як шкідливо від наших хімічних заводів, які викидають в повітря.

Галина, матір двох дітей:

Наприклад, в мене в старшого (сина) алергія і весь час нежить, коли палять. Лікарка каже, що це в нього від того диму. Ну, мусять палити люди, якщо в селі живуть, то куди вони будуть це листя дівати.

Оксана, молодша медсестра села Шляхтинці:

Для всіх шкідливо: для дітей, дорослих. Але, що ми з цим зробимо? Куди ми подінемося? Мусимо прибирати, палити. Ми не збираємо великі купи, але там висохло – спалили та й все. Нас інформують. Староста, що зробить? Говорить до людей, щоб не палили, щоб за собою прибирали. Тепер є смітники в селі, люди носять сміття. Тепер такого не палять. Як хтось у полі щось спалить, то від того нікуди не дінешся.

Намагаються спалювати бадилля більше вечорами та по ночах. Про штрафування почули вперше.

Едуард Ференц, начальник держекоінспекції в Тернопільській області:

Подібно, якщо спалюють відходи чи в межах населеного пункту, чи поза ним, що забороняється законом, штраф сягатиме для громадян – від 340 грн до 1360 грн, а для посадових осіб – від 850 до 1500 грн. Також настає кримінальна відповідальність, якщо спалювання завдало великої шкоди рослинним ресурсам або воно здійснено загальнонебезпечним методом. Це визначено статтею 245 кримінального кодексу України.

Якщо ви бачите, що спалюють листя, телефонуйте до державної екологічної інспекції в Тернопільській області за номером телефону: (0352) 25-95-82. Повідомляйте органи місцевого самоврядування, які наділені делегованими повноваженнями, визначеними статтею 33 пункт “б” закону України про місцеве самоврядування. Ці органи мають забезпечувати контроль за дотриманням вимог відповідно до законодавства.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #багаття, #листя, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #штраф
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: