На Борщівщині пройшов фольклорно-мистецький фестиваль «Борщівська вишиванка»

Опубліковано:
12 Вересня, 2018

Минулих вихідних Борщів перетворився на святкову столицю, де звучали найкращі пісні, вшановувалися унікальні вишиванки і де було представлено чимало цікавих і нових тематичних проектів.

Працівники відділу культури, туризму і релігій Борщівської РДА підготували для мешканців міста і гостей надзвичайно цікаву програму, яка цьогоріч порадувала і здивувала.

Традиційно, під час фестивалю у Борщеві акцент роблять на вшануванні унікальної чорної сорочки – традиційного одягу українців, що віками носили у цьому регіоні. Власне, одинадцять років тому фестиваль і започаткували саме із великого бажання відновити забуту традицію. Із бабусиних скринь чорні вишиванки перекочували на виставки, їх одягли онуки і правнуки. Забуті сорочки отримали нове життя завдяки фестивалю, який відкрив людям легендарну історію їх створення.

Недарма один із проектів фестивалю мав назву “Борщівська сорочка з узором ріллі і кров’ю окроплена доля її». Адже початок вишиттю саме чорною ниткою поклали трагічні події. За однією легендою, яку і досі переповідають на Борщівщині, у 15-18 століттях на цей благодатний край постійно здійснювали набіги татарські й турецькі завойовники. Під час одного з таких нападів у кількох селах цього району були вбиті всі чоловіки, тож жінки заприсяглися носити траур за загиблими впродовж кількох поколінь.

Згідно з переказами, цей траур мав би закінчитись у цьому столітті. Проте оповита легендами вишиванка знову нагадує про горе, смуток і біль. І знову чорний колір є символом страшного сьогодення на сході України, символом боротьби за волю і незалежність. Трагічність чорного шитва й сьогодні актуальна, адже багато хлопців пішли на війну, так з неї і не повернувшись. Краса і трагізм переплелися у вишитті і знову змусили замислитись над завтрашнім днем. Організатори започаткували цікавий фотопроект і виставили банери із світлинами воїнів, які брали участь у бойових діях на сході України із їх дружинами і дітьми. На фото дружини і діти – у вишитих сорочках, чоловіки – у військовій формі, що символізує красу і відвагу, зв’язок прекрасного і мужнього.

Фото військових і їх родин також прикрасили перекидні календарі, які можна було придбати під час фестивалю.

Традиційно, на початку святкувань, у Борщівському  обласному краєзнавчому музеї організували етнографічну виставку «Борщівська народна сорочка», яка яскраво продемонструвала автентичний борщівський стародавній костюм. Саме тут можна було почути історію та легенди про чорну борщівську сорочку, ознайомитись із різними видами вишивок, які побутували в різних селах району, дізнатись, які орнаменти та кольори переважали в кожному населеному пункті. Варто відзначити, що це титанічна праця колективу музею по збереженню традицій нашого краю.

Загалом на фестивалі можна було знайти заняття до снаги кожному. Тут вчили танцювати стародавні танці, вишивати сорочки давніми забутими техніками, пригощали  борщем за оригінальними рецептами місцевих господинь.

Майстер-клас із вишивання повели для гостей лауреати Всеукраїнської  літературно-мистецької премії імені братів Левка і Богдана Лепких, подружжя Олексія та Людмили Покусінських. Вони є авторами унікальної книги, присвяченої техніці шиття борщівської сорочки.

Із нового на фестивалі варто відзначити і презентацію вишиваної карти України, яка відбулася у рамках акції єднання «Україно моя вишивана». Карта об’їхала усю Україну, побувала за кордоном і з’єднала багато сердець у надії миру і процвітання для України.

Як і минулого року, районна «Просвіта» організувала цікаве етнографічне дефіле «Борщівська скриня». Захід прижився і сподобався містянам та гостям, тож вони охоче брали участь у ньому і цьогоріч. Біля пам’ятника Т. Шевченку виставили скриню із раритетними бабусиними сорочками, які одягнули онуки і правнуки і продемонстрували цю неперевершену красу присутнім.

Під вечір у неділю свято продовжило фольклорно-мистецьке дійство «чорна борщівська сорочка – роду мого оберіг» за участю обрядово-фольклорних, хорових, хореографічних, інструментальних колективів, вокальних ансамблів, солістів-вокалістів району та області і численних гостей – артистів і колективів з усієї України.

null

 

null

 

null

Фото: Борщівська міська рада

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #борщів, #вишиванка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фестиваль
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: