Борці проти «альтернативи» змусять тернополян більше платити за тепло

Опубліковано:
10 Вересня, 2018

Тернопільські псевдоекологи на олігархічних каналах за російські гроші ведуть боротьбу проти альтернативи російському газу. Без альтернативного палива вже з вересня ціни на тепло зростуть на 10-15 %.

Тарифний тиск

НАК “Нафтогаз” повідоми про підвищення тарифів на газ на 21 % для промислових споживачів. Варто зазначити, що тарифи для промислових споживачів, включно з комунальними теплогенеруючими підприємствами зростають постійно. Зокрема, 1 серпня тарифи на газ для промислових споживачів зросла приблизно на 10%. Зростання ціни на газ для промислових споживачів практично одночасно веде до зростання ціни на супутні послуги такі, як гаряча вода і опалення. Адже 80% тарифу на тепло і гарячу воду складає саме ціна газу. Зрозуміло, що ці всі витрати лягають непосильним тягарем на місцеві громади, на комунальні енергетичні підприємства. 

Крім того, усі комунальні підприємства паралельно з підвищенням соціальних стандартів по країні, зобов’язані підвищувати оплату праці співробітників, витрачати кошти на ремонт, амортизацію, утримання обладнання. До цього їх зобов’язує закон. Ці витрати є складовою тарифу. Вони не змінювалися у Тернополі з 2012 року. В той же час за останні два роки двічі підвищували мінімальну зарплату, до якої прив’язані усі доходи людей. Враховуючи інфляцію, що з 2012 до сьогодні перевищила 106% (тобто ціни на все виросли приблизно у 2 рази) тоді, як окремі складові тарифу не змінювалися.  

Тобто Тернопіль змушують підвищити тарифи на тепло. Однак, мерія до кінця бореться за те, щоб тернополяни не платили більше. Наразі рішення про підвищення тарифів призупинено. Але чи буде так довго на пряму залежить від позиції громади. Адже альтернатива підвищенню тарифів лише одна – заміна дорогого газу на дешевші альтернативні джерела енергії. Цьому є практичні підтвердження. Скажімо Жовква, що на Львівщині, майже половину комунального тепла виробляє за допомогою альтернативних джерел енергії. Відповідно, попри загальне зростання тарифів по державі, тут платять в середньому на 10 % менше, ніж якщо б тепло вироблялося на газі.

Порятунок в альтернативі

Передбачаючи і прогнозуючи поступове підвищення вартості газу, як для населення, так і для промислових споживачів таких як теплокомуненерго, за підтримки місцевого самоврядування Тернополя ще з 2017 року в місто активно залучалися проекти з пошуку альтернативи. Вже у 2018 році на повну мало запрацювати кілька котелень на альтернативному паливі. Усі об’єкти пройшли екологічну експертизу, отримали відповідні дозволи. За підрахунками фахівців, якби у місті працювали альтернативні котельні, то можна було б досягнути 10-15% економії. З врахуванням же того, що тепло вироблене на альтернативі дешевше за аналогічне вироблене на газі, можна було б щонайменше зробити менш болючим підвищення тарифів на газ, яке запроваджує уряд. А в ідеалі, можна було б навіть, зупинити підвищення тарифів.

На кого працюють “псевдоекологи”

Проте альтернатива так і не запрацювала повноцінно. У справу втрутилися псевдоекологи, що заблокували роботу цих об’єктів. Традиційно переміг політичний популізм. При цьому так звані борці за “екологічні права” тернополян не запропонували жодного іншого рішення. 

Треба розуміти, що більша частина газу в Україні, попри запевнення, що ми його не купуємо в Росії, все таки має російське походження. Цей газ купують європейські країни у тій же Росії, а тоді продають його Україні. Незважаючи на заяви столичних урядовців, сьогодні в Україні на кожну молекулу газу можна почепити етикетку «зроблено в Росії». Без глибокого аналізу зрозуміло для чого Віктор Медведчук скуповує телеканали і чому саме на цих каналах найчастіше з’являються “активісти”, що виступають проти альтернативи. Відмова від альтернативи — це не лише економічна складова, але й політична та моральна, бо кожен зайвий кубометр газу — це додаткові кошти в російську економіку, з якою ми воюємо. Очевидно, що саме ці питання потрібно задавати тим, хто так активно бореться з котельнями на альтернативі, а насправді воює з громадою Тернополя та проти енергетичної незалежності України.

Порятує активність громади

Тож сьогодні Тернопіль знову опиняється у “тарифній пастці”. З одного боку її створюють “нагорі”, піднімаючи ціну газу. А з іншого укріплюють “знизу” та “ззовні”, бокуючи при підтримці російських грошей альтернативу. Платити ж доводиться громаді. Тому треба активізувати позицію громади щодо котелень на альтернативних джерелах палива. Не можна допускати, щоб група псевдоактивістів, які працюють на газових олігархів та Росію, шантажували все місто і тримали тернополян у тарифному рабстві. Сьогодні питання про запровадження «альтернативних котелень» – це питання виживання. 

Василь Горбатюк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #газ, #котельня, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #торф, #ціна
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: