Варфоломій повідомив Кирилу про намір дарувати українській церкві автокефалію

01.09.2018 11:43   Джерело: LB.ua
Опубліковано : Новини Тернопілля

Вселенський патріарх Варфоломій повідомив патріарха Російської православної церкви Кирила про намір дарувати українській церкві автокефалію.

Про це повідомив у фейсбуці офіційний представник УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

"Перші звістки з перемов на Фанарі: патріарх Кирило не досяг усього, заради чого їхав. Спочатку була зустріч у присутності всіх членів Синоду. Потім були перемови тет-а-тет, лише з перекладом. Представники МП були нервові та напружені. Зустріч завершилася перед 13.00. Очікувалося, що гості залишаться на обід, але вони відразу поїхали", - написав він.

"Потім до журналістів вийшов митрополит Еммануїл, який був представником Патріарха на святі в Києві в липні. Він зробив коротку заяву, суть якої була у фразі: ми ПОВІДОМИЛИ патріарху про рішення щодо подолання розділення в Україні та надання автокефалії, яке ІМПЛЕМЕНТУЄТЬСЯ. Пізніше очікується офіційний текст, тому виклад може бути не буквальним", - заявив архієпископ.

Журналіст Сакен Аймурзаєв, який перебуває в турецькій столиці, наводить переклад заяви Еммануїла.

"Константинопольська церква сильна, і в неї є можливості по всьому світу. Вселенський патріархат, з його довгим життям і досвідом - перша церква в православній родині, він відіграє особливу роль. Тому рішення іноді виходять звідси. Головне питання, яке обговорювалося - питання ситуації в Україні. Ви знаєте, що там розкол, який триває понад 25 років. Вселенський Патріархат прийняв рішення використовувати всі шляхи, щоб вирішити питання надання автокефалії Українській Православній Церкві. Рішення було прийнято у квітні. І ми імплементуємо це рішення. Про це було повідомлено Патріарху Кирилу під час його візиту. Візит відбувся в братській атмосфері", - пише він.

Нагадаємо, що 1-3 вересня в Стамбулі відбудеться Синаксис - збори всіх архієреїв Константинопольської православної церкви на чолі з патріархом Варфоломієм. Вони проходить раз на три роки.

В експертних церковних колах вважають, що на цьому Синаксисі - зборах константинопольських архієреїв - найпевніше обговорюватимуть питання автокефалії української та македонської церков. Однак рішення з цих питань - це прерогатива не Синаксису, а Синоду.

Орієнтовні дати цього Синоду - 9-11 жовтня.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: LB.ua  

Коментарі