Прем’єра балади до Дня Незалежності

25.08.2018 12:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Урочистий концерт з нагоди Дня Незалежності України відбувся у Тернопільській обласній філармонії. У святковій імпрезі взяли участь академічний симфонічний оркестр під орудою заслуженого діяча мистецтв України Мирослава Кріля, академічний камерний хор – головний диригент Максим Шпинда, камерний оркестр – головний диригент Христина Павлик, академічний ансамбль танцю «Надзбручанка» – головний балетмейстер Юлія Якимчук, академічний ансамбль народної музики «Візерунок» (керівник – заслужений артист України Мирослав Бабчук), ведуча – заслужена артистка України Адріана Онуфрійчук, солісти філармонії – Наталія Присіч, Володимир Шагай, народна артистка України Наталя Лемішка та інші.

Тернополяни, які завітали на концерт, стали свідками прем’єри балади двох талановитих мистців: поетеси Марії Гуменюк та композитора Зенона Бачинського. «Відсію з пам’яті кукіль»  – назва пісні, яку виконав соліст філармонії, володар Гран-прі міжнародного музичного фестивалю імені Георгія Гершвіна,  Андрій Оленин.

Відсію з пам’яті кукіль,

Відсію суржик і полову.

Залишу лиш зерно терпінь, 

Що гартувало дух і мову.

Відкину забуття намул,

Задзвоню у потужні дзвони.

Наклепи розіб’ють хулу,

Що нам творили перепони.

Запрошу вітер і дощі, 

Вблагаю сонце засвітити,

Щоб у майбутнє ідучи,

Ми не товклись біля корита.

Хай іскри викреше гроза

Й вітри навіють до Вкраїни,

А щира каяття сльоза

Приносить в наші душі зміни.

Із поетичної збірки «Відсію з пам’яті кукіль», 2008, «Лілея».

Зала філармонії не вщухала від гучних овацій і вдячних оплесків. Авторів новонародженої пісні запросили на сцену. До слова. Я була свідком, коли в кулуарах до Зеновія Бачинського підійшов Володимир Верней, чоловік- легенда нашого краю, багаторічний керівник самодіяльного народного хору «Дзвони пам’яті» Тернопільської обласної організації Союзу українок, автор низки перекладів та аранжувань для хору, капели бандуристів, монографії «Розвиток хорового мистецтва на Тернопільщині». Він запитав у молодого композитора: «А хто тобі розписував всі інструменти?». На що той, знітившись, скромно відповів: «Я сам». Бачили б ви здивування пана Володимира. 

Марія Гуменюк – відома в нашому краю поетеса, донька репресованих. Її поезія проникливо-щемна: вболівання за краще майбутнє рідної держави. Це про неї колись написав (світлої пам’яті) письменник Богдан Бастюк : «… від цієї поезії не відбереш голосу серця, глибокої щирості, довірливості, відлуння пам’яті, правдивості та сповідальності інтонацій».

null
null
null
null
null

Фото: Валентина Семеняк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі