Господар часу Чортківської ратуші: хто він?

Опубліковано:
17 Серпня, 2018

«Зранку-рано, коли більшість робочого люду Чорткова поспішає заклопотано на працю, ми терпляче чекаємо під старою ратушею на того, хто відкриває браму до осердя годинникової вежі. 

Ось крокує, не поспішаючи, освітлений яскравим промінням вранішнього сонця чоловік з сивим волоссям. Знайомтеся – це пан Роман Побуринний. Чверть століття щодня приходить він сюди», пишуть наші колеги на сторінці «чортків туристичний» у мережі Фейсбук.

Саме цей чоловік задає годинниковий ритм Чорткова, йдеться у розповіді.

Для пересічних мешканців не так важливо, хто ж є там таємничим  майстром, годинник для них повинен йти будь-якої пори дня. І мало хто здогадується, що за безперебійним ритмом механізму стоїть людина, яка самовіддано регулює його роботу щодня впродовж 25 років.
І в спеку, і в холод, в дощ, і в завірюху Роман Побуринний крокує зранку до свого улюбленого місця роботи, щоб  запустити годинникове «серце» міста.

Про сім’ю пана Романа можна уже говорити як про династію годинникарів. Адже до нього майже чверть століття це робив його батько Богдан, перебравши такий почесний обов`язок від майстра Пришлівського, котрий «накручував» усі годинники в чортківській окрузі. 

Хто продовжить добру справу годинникаря, задумуватися ще не на часі, бо пан Роман не планує покидати улюблену працю. Зрештою, син Юрій вже зараз «підставляє плече» у потрібний момент. Можливо, згодом «запалиться» й він батьківським хобі?

А поки щоранку, о пів на восьму, відмикає браму пан Роман, піднімається на 22 дерев`яні сходинки, підтягує гирі, підкручує механізм (до речі, усі деталі ще його, рідні, виготовлені швейцарськими умільцями далекого 1922-го, лише одну з них замінили, відтворивши з оригіналу на заводі військової техніки) – так запускається до роботи годинник з чотирма циферблатами, що став візитівкою Чорткова. 

Справно вистукує час для чортківчан годинник на старій ратуші, задаюи часовий ритм старому місту.

null

Фото: «Чортків туристичний». Майстер-годинникар Роман Побуринний

За матеріалами сторінки «чортків туристичний» у Фейсбуку підготувала Ірина Мадзій

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #годинник, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ратуша, #тернопіль, #тернопільські новини, #чортків
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: