Олег Валов: Рішення ЦВК — це спроба зірвати процес децентралізації в Україні

16.08.2018 15:13   Джерело: Тернопільська ОДА
Опубліковано : Новини Тернопілля

Процес розгляду питання стосовно проведення перших виборів до об'єднаних територіальних громад, фактично, призупинено прийнятим 9 серпня Центральною виборчою комісією рішенням №122. Так прокоментував дане рішення ЦВК заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Олег Валов.

«Наразі ЦВК вирішила звернутися до комітету Верховної Ради за відповідним роз’ясненням. Необхідність такого звернення у ЦВК обґрунтували тим, що закон «Про всеукраїнський референдум», ухвалений 2012 року, рішенням Конституційного Суду від 26 квітня 2018 року визнано неконституційним. При цьому виникла правова невизначеність стосовно дії Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» 1991 року, який було скасовано вказаним законом, — зазначив  Олег Валов. — Цим же рішенням Центрвиборчком постановив, що звернення обласних державних адміністрацій щодо призначення перших і додаткових місцевих виборів розглядатимуться лише після отримання зазначених роз’яснень. Такі дії членів Центральної виборчої комісії можна розцінювати як спробу зірвати сам процес децентралізації в Україні. Я переконаний, що парламентські партії мають дати належну оцінку діям ЦВК».

За словами заступника голови облдержадміністрації, ймовірно, є законодавча прогалина стосовно проведення всеукраїнського і місцевих референдумів. Фактично закон, який був чинний, визнаний неконституційним. Проте це практично не пов’язано із небажанням ЦВК призначати перші й інші повторні місцеві вибори, у тому числі в об’єднаних громадах. Це абсолютно незалежні один від одного речі.

«Референдум може бути лише однією з опцій для об’єднання громад. Але практично всі громади в Україні об’єднувалися без референдумів — проводили збори громадян тощо. Уже понад півтисячі громад так об’єдналися. Зокрема, у нас в Тернопільській області з цього приводу не виникало потреби організовувати жодного референдуму», — зазначив Олег Валов.

Слід зазначити, велика кількість новоутворених громад, які подали документи на вибори задля того, аби стати спроможними й виконувати свої нові обов’язки перед громадянами, були шоковані рішенням ЦВК.

«Ця ситуація розчаровує всіх, хто вірить у реформу децентралізації, підриває важку роботу громад та кожного дотичного до цього процесу. На даний час ЦВК заблокувала волю  більше 1 млн людей в Україні. Понад 80 ОТГ, які очікують призначення виборів, — заблоковані», — підсумовує Олег Валов.

Довідково:

У області активно проводиться робота щодо утворення нових громад та розширення існуючих триває. Зокрема, зараз у Центральній виборчій комісії знаходяться на розгляді звернення від обласної державної адміністрації щодо призначення перших виборів у 4 об’єднаних територіальних громадах (Копичинецька міська громада, Купчинецька Білецька та Настасівська сільські громади), а також довиборів у Байковецькій об'єднаній територіальній громаді. Це біля 25 тисяч мешканців області, які прийняли рішення про об'єднання. 

«Дедлайн» для призначення ЦВК місцевих виборів у жовтні 2018 року мав бути 17 серпня, однак, зважаючи на останні події, питання переноситься на невизначений термін.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Тернопільська ОДА  

Коментарі