14 серпня – Медовий Спас. Що можна і не можна робити в цей день

14.08.2018 09:53   Джерело: ТВ-4
Опубліковано : Новини Тернопілля

Медовий спас або Маковея відзначають 14 серпня. В цей же день починається Успенський піст, який триватиме два тижні – до 28 серпня, християнського свята Успіння Пресвятої Богородиці. 

Медовий Спас або Маковея: історія свята

В церковному календарі свято Маковея називається днем семи мучеників Маковеїв, їхньої матері Соломонії й учителя Єлеазара, які в 166 році до н. е. прийняли мученицьку смерть від сирійського царя Антіоха Епіфана за свою віру в Бога. У православній традиції Макавеїв уособлюють як символ непорушності в дотриманні християнських заповідей.

Вважається, що назва свята Маковей утворилася шляхом накладення імені Маккавея й співзвучної з ним рослини маку, який дозріває у цей час. Тому на Маковея у церквах святять мак, а також воду та запашні букети з трав.

Що збирають у букет на Маковея?

Серед квітів у букеті обов’язково мають бути великі достиглі голівки маку. Такий букет називається “маковійчик” або “маковейка”. До нього можна класти також чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави: васильки, м’яту, чебрець, любисток та інші.

Що можна робити на Маковея?

Традиційно, на Медовий Спас печуть пироги і пампушки – краще з медом і маком. Здавна збереглася традиція збору “маковійок” – традиційних букетів з 17 рослин. У ньому обов’язково повинні бути присутніми чебрець, полин, м’ята, калина, рута, ромашка, материнка, колоски вівса, буркун, тирлич, чорнобривці та голівки маку. Такий букет, а також воду і мед, краще освятити в церкві. Предки вірили, що якщо хвора людина з’їсть хоч ложечку освяченого меду, то неодмінно одужає, а освячений букет вбереже дім від злих духів. Оскільки це перший день Успенського посту, то трапеза повинна бути скромною. Краще обмежитися фруктовими та овочевими стравами. Вважається, що на Маковія також корисно купатися в морі, річці або озері, оскільки вода в цей час особливо цілюща.

Що не можна робити на Маковея?

В цей день не можна в цей день голосно говорити, гучно святкувати. Також вважається, що не можна сваритися, лаятися або бажати комусь зла. Роботи по дому і в городі також краще відкласти. Варто подумати і про дієту, адже цього дня починається Успенський піст. На Медовий Спас не готують страв з м’яса, яєць, молочних продуктів та риби. Слід утриматися від алкоголю.

Що можна робити на Маковія Традиційно, на Медовий Спас печуть пироги і пампушки – краще з медом і маком. Здавна збереглася традиція збору “маковійок” – традиційних букетів з 17 рослин. У ньому обов’язково повинні бути присутніми чебрець, полин, м’ята, калина, рута, ромашка, материнка, колоски вівса, буркун, тирлич, чорнобривці та голівки маку. Такий букет, а також воду і мед, краще освятити в церкві. Предки вірили, що якщо хвора людина з’їсть хоч ложечку освяченого меду, то неодмінно одужає, а освячений букет вбереже дім від злих духів. Оскільки це перший день Успенського посту, то трапеза повинна бути скромною. Краще обмежитися фруктовими та овочевими стравами. Вважається, що на Маковія також корисно купатися в морі, річці або озері, оскільки вода в цей час особливо цілюща.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: ТВ-4  

Коментарі