На Тернопільщині знову лунають «Дзвони Лемківщини»

Опубліковано:
4 Серпня, 2018

На величезній галявині у лісовому урочищі «Бичова», що між Тернопільською та Івано-Франківською областями розпочався ХIX Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини».

Цьогоріч свято знову багате всілякими подіями та заходами. Участь в ньому беруть участь близько ста колективів і виконавців, а також десятки майстрів народних ремесел. Сьогодні проходить ярмарок лемківських виробів народних промислів, вишиванок, предметів побуту, сувенірів.

Привітати господарів, учасників та гостей фестивалю приїхав голова обласної ради Віктор Овчарук.

«У різнобарвному суцвітті української культури лемки направду займають особливе місце. Лемківська культура, де би вона не була, органічно збагачує культуру кожної країни, де розселені лемки.

Читайте також

Фестиваль на Тернопільщині зібрав лемків зі всього світу (Фото)

Дзвони Лемківщини у Монастириськах, як і Лемківська Ватра у Ждині, – це, насамперед, місце зустрічі лемківського роду. Сюди приїжджають як найстарші патріархи родини, так і наймолодші члени сімей, які ще й ходити не вміють. Тут поєднуються найновіші зразки інтерпретації лемківського фольклору й автентична музика, яку найбільше люблять представники старшого покоління. Переконаний, що лемки їдуть на Дзвони Лемківщини, щоб бути вдома.

Нинішній фестиваль символізує відродження лемківської культури, яку розкидали по цілому світі. Правда, вже з місцевим колоритом. Кажуть, найбільша Лемківська Ватра – у Ждині, де мені цьогоріч вдалось побувати. Друга найбільша Лемківська Ватра – Дзвони Лемківщини у нас – на Тернопільщині. Це якраз ті терени, куди лемки вернулися після розселення. Адже вони шукали місцину, найбільш схожу на Лемківщину, і знайшли її тут, біля містечка Монастириська. Недарма на Тернопільщині проживає майже 200 тисяч лемків та їх нащадків.

Обласна рада сприяє не лише проведенню фестивалю, а й діяльності музею «Лемківське село». Вже у цьому році обласному музейному комплексу „Лемківське село” для проведення ремонту приміщення та реекспозиції виставкової зали з обласного бюджету виділено 400 тис. гривень. Запевняю, що і надалі ми будемо допомагати.

Вже у дев’ятнадцяте скликали вас Дзвони Лемківщини, щоб ви поспілкувалися на своїй говірці, поспівали пісень, зустрілися із друзями, відпочили. Тож хвала вам, що приїжджаєте сюди, щоревно бережете традиції, що не втрачаєте ідентичності та самобутності, що тримаєтеся спільно й допомагаєте один одному. Думаю, це взірець для всіх нас.

Тож нехай вам тут буде затишно та добре, весело та щиро. Дякую усім, хто завітав на фестиваль», – зазначив очільник області.

За особливий вклад у проведенні заходу Віктор Овчарук нагородив цінними подарунками депутата обласної ради Василя Вислоцького та голову Монастириської районної ради Володимира Данилюка.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дзвони лемківщини, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фестиваль
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: