Кліматологи розповіли, чому Тернопільщину заливає дощами

Опубліковано:
3 Серпня, 2018

Внаслідок учорашньої зливи випало більше місячної норми опадів, – кажуть кліматологи. Часті дощі пояснюють глобальними змінами кліматичних умов, повідомляє сайт За Збручем.

«Коли за декілька годин випадає місячна норма опадів, і такі проливні дощі трапляються все частіше, це є ознакою змін, які відбуваються в погодних умовах регіону. Наразі погодні умови у західному регіоні України зумовлює циклон, який прийшов з Балкан. Через різницю атмосферних тисків, циклон витіснив доверху тепле повітря. Це посприяло буревіям і зливам», – каже кліматолог Василь Троцюк.

Тернопільські метеорологи, аналізуючи погодні умови в регіоні відзначають: кліматичній нормі періодично не відповідають ні температурні показники, ні кількість опадів.

«Цьогорічне літо тепле, але дощове. Якщо характеризувати по кількості опадів, то по території області випало від 62 до 190 мм дощу. Розподіл опадів відбувається нерівномірно. Якщо розглядати температурний режим, то у червні температурні показники дещо перевищували норму. Проте в середині червня зайшло арктичне повітря, і температурні показники суттєво знизилися. Така ситуація почала спостерігатися і в липні. Третього липня від Середземномор’я почала підніматися тепла повітряна маса, яка і визначала до початку другої декади погодні умови області. Протягом другої декади липня погоду в області визначав циклон, що переміщувався з території Польщі на Північ Білорусії. Відтак погода була дощовою. Наприкінці липня область перебувала під впливом чорноморської циклонічної депресії та атмосферних фронтів. Це сприяло дощам, граду і шквалам. Щодо кількості опадів територією Тернопільщини, то їх випала досить таки велика кількість. Загалом по області випало дощів 96  мм 106 %. Найбільше дощів випало на заходів області, тобто Бережанщині. Надалі очікуємо середньодобову температуру повітря 21 градус тепла, це на три градуси вище кліматичної норми, дощі частково порідшають», – розповідає метеоролог Оксана Озимків.

Метеорологи запевняють: упродовж серпня погодні умови стабілізуються. Щодо температурних показників, то вони залишатимуться відносно високими.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дощі, #негода, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: