А Ви готові покинути свій дім заради чужої вигоди? Маємо сказати «Ні!» ГЕС на Дністрі

03.08.2018 16:22   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Унікальний Форум придністровських громад “Збережемо Дністер” відбудеться 5 серпня у Заліщиках. За ініціативою Української Галицької Партії, зберуться тут експерти-екологи, економісти, представники громадських організацій краю та місцевих дністровських заповідників і заказників, голови міських, сільських та селищних рад, керівники ОТГ. Так люди об’єднують зусилля у боротьбі проти знищення унікального тваринного й рослинного світу Дністра. А також - своїх домівок, городів, цвинтарів і церков. Уже завтра вони можуть опинитися під водою.

Таку загрозу селам над Дністром несе побудова 6 ГЕС. Ідею-фікс уже понад 2 роки просувають  українські гідроенергетики. Проект вважають вигідним, адже він передбачає “освоєння” близько 20-ти мільярдів гривень європейського кредиту. Натомість тисячі жителів Бучацького, Борщівського, Монастириського та Заліщицького районів не отримають нічого. Це - всі, хто п’є воду з Дністра, відпочиває на річці, засіває поля на її берегах, відвідує свої двохсотлітні церкви і доглядає за цвинтарями, де спочивають його родичі… Завтра все це буде під водою.

Побудова ГЕС на Дністрі - це знищення одного з офіційних “семи природних чудес України” – Дністровського каньйону. Унікальні для Європи і світу природні багатства, заповідники і заказники, пам’ятки археології та архітектури - це те, чим уряд готовий пожертвувати. Але саме завдяки цьому, в селах над Дністром є перспективи розвитку туристичного бізнесу. Місцеве населення (особливо у Заліщицькому районі) здавна використовує унікальний мікроклімат для вирощування помідорів, болгарського перцю й інших овочів. “За Польщі” там збирали навіть врожаї винограду й абрикосів. Місцеві громади  розуміють загрозу і вже збунтувалися проти наполеонівських планів Києва.

“Українська Галицька Партія від 2017-го - на боці мешканців придністровських сіл та містечок. Широка кампанія під назвою #Збережемо_Дністер триває майже два роки. Торік ми призупинили процес і скасували проведення тендеру, який уможливлював початок робіт на Дністрі. Цьогоріч Уряд повернувся до цієї ідеї знову. Тому  мусимо об'єднати зусилля, щоб перемогти”, - каже голова обласної організації Галицької Партії у Тернополі Олег Вітвіцький.

Участь у заході - безкоштовна. До місця події партійці організують трансфер з обласних центрів Галичини. Щоб скоординувати зусилля та отримати більше інформації про Форум, звертайтеся за номером телефону: 067 767 67 32


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі