Цьогоріч на фестивалі «Дзвони Лемківщини» на відео записуватимуть спогади депортованих лемків

Опубліковано:
2 Серпня, 2018

Цьогоріч на Всеукраїнському фестивалі «Дзвони Лемківщини», який пройде на Монастирищині з 3 до 5 серпня, будуть нововведення. Зокрема, у  перший день відубудться запалення малої ватрочки і дитячий фестиваль «Лемківські пацьорки». Усі охочі зможуть взяти участь у лемківських спортивних забавах.

Серед «родзинок» цьогорічного фестивалю – польова експедиція «Спогад», а саме,  проводитимуть відео- та аудіозапис спогадів лемків, які пережили депортацію або ж зберегли від батьків перекази про переселення та місця, які довелося залишити. Тому на фестиваль лемків просять приносити давні фотографії родин, які будуть опрацьовувати спеціалісти архівного відділу та студенти історичного факультету. Ці світлини представлять у відео- та фотоальбомах на ХХ ювілейному Всеукраїнському фестивалі «Дзвони Лемківщини».

Ще одне нововведення – під час фестивалю відбудеться ніч лемківського кіно. Охочі зможуть переглянути художні та документальні фільми про культуру і звичаї лемків, а також історичні події, через які вони були депортовані і виселені із рідних домівок.

Також організують виставку фотографій «Там на Лемківщині», де представлять 20 приватних світлин – жителів Монастирищини та 15 світлин з Хоростківської громади Гусятинського району. А  ще презентують виставку пам’ятників та пам’ятних знаків жертвам депортації, що знаходяться на Тернопільщині та виставку репродукції картин Никифора Дровняка.

Як повідомили організатори фестивалю – усі аматорські та художні колективи, які виступатимуть на сцені 3-4 серпня, виконуватимуть лише лемківські пісні, серед таких колективів буде національний заслужений академічний народний хор України імені Григорія Верьовки. 4 серпня на фестивалі свої роботи презентуватимуть півсотні майстрів народної творчості, в тому числі 2 народних майстри України.

Генеральний спонсор фестивалю “Дзввони лемківщини” – ТОВ  «Пивоварня «Опілля».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лемко, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фестиваль
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: