З 1 серпня в Україні вимкнуть аналогове мовлення: що робити?

Опубліковано:
29 Липня, 2018

Лишилось три дні до моменту, коли майже на всій території України вимкнуть аналогове мовлення. Це передусім зумовлено тим, що застаріла телевізійна система, якою користуються лише 17% населення України. Про це нагадує очільник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, передає кореспондент “Українського інтересу”.

“З 1 серпня відповідно до розпорядження Кабміну в Києві та Кіровоградській області вимкнуть аналогове мовлення. А з 1 вересня по всій території України окрім: північної частини Сумської та Чернігівської областей та прифронтових територій Донбасу. Також аналогове мовлення не відключать для тих телеканалів, які не мають ліцензій на цифрове мовлення”, – зазначив Артеменко.

З його слів, якщо в столиці відімкнення аналогового мовлення не викличе проблем, адже більшість має кілька альтернатив, то для Кіровоградської області це складніше. Адже там не таке велике цифрове покриття.

Точних даних цифрового покриття по всій Україні немає. Знають лише, що у містах та селах ситуація дзеркальна. Йдеться про те, що міста мають кілька варіантів мовлення і переважно користуються кабельним чи цифровим. А от в селах чи на дачах люди ловлять аналоговий сигнал, альтернативи якому не мають. Для порівняння, у Нідерландах відмовились від аналогового мовлення вже 12 років тому, у США 9 років тому, а в сусідній Польщі 5 років тому.

Чому цифровий сигнал кращий?

Найбільша перевага цифрового сигналу перед аналоговим у тому, що для нього потрібен менший діапазон. Тобто, замість одного аналогового каналу, можна мати десяток цифрових каналів. Також цифровий сигнал більш стійкий до перешкод і вимагає меншої потужності передавальної антени.

Що робити, щоб не лишитись без телебачення?

Щоб після відключення аналогового сигналу не позбутися телебачення взагалі, треба купити ТВ-тюнер. Їх ціна стартує від 320 гривень. Приставка підключається до телевізора за допомогою кабелю “потрійний тюльпан” або HDMI. Чим вища ціна, тим більше функцій матиме тюнер: від запису на накопичувач різної інформації, до Wi-Fi, який надасть доступ до YouTube.
Для тих, хто не має можливості купувати ТВ-тюнери Нацрада запропонувала Кабміну розробити пільгову систему їх отримання чи взагалі безкоштовну.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #антена, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сигнал, #телебачення, #телевізор, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: