Екологічна катастрофа у Києві: В озерах і річках масово гине риба

Опубліковано:
24 Липня, 2018

Почастішали випадки загибелі риби й інших мешканців водойм в різних куточках країни. І це при тому, що цього літа не було аномальної спеки, при якій різко зменшується рівень розчиненого у воді кисню, в результаті чого настає задуха.

Про це повідомляє Вечірній Київ з посиланням на прес-службу Асоціації рибалок України.

З початку року масовий мор риби стався в Київській, Черкаській, Харківській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Житомирській, Полтавській області. Не оминула трагедія стороною і столицю. У ряді столичних водоймах загинула риба.

На яких озерах сталася катастрофа

Ось тільки деякі тривожні факти:

∙ У Блакитному озері сталася локальна екологічна катастрофа. У водоймі спостерігається масовий мор риби. Зараз озеро знаходиться в критичному стані. На даний момент озеро і його берег покритий шаром мертвої риби, а на дні видно загиблих жаб. З живих істот є тільки качки, які недавно прилетіли, і жуки-плавунци, – повідомляють активісти.

∙ У столичному водоймі по вулиці Булгакова масово загинула риба. Черепахи і качки, які постійно перебували в озері, вижили.

∙ У Києві в парку Нивки в озері почервоніла вода. Екологи виявили в ньому багато бактерій, які зазвичай розвиваються у водоймах з підвищеним рівнем органічного забруднення.

∙ Озеро Сонячне на столичних Позняках покрилося синіми плямами. Отруєння водойми призвело до загибелі риби.

∙ Вода в озері в Броварах раптово придбала неприродний червоний колір, а місцеві рибалки розповіли, що діставали руками з води мертву рибу. «Червона пляма» не локалізували, і воно встигло розійтися по всій поверхні води і осісти. В результаті в «кривавому» озері під Броварами передохла вся риба.

На жаль, цей список можна дуже довго продовжувати…

Річку Коник у Голосієві труїли вже 6 разів! 

– Так, нерідкі випадки загибелі риби в результати задухи. Але дуже часто відбувається хімічне отруєння всього живого в наших водоймах – говорить голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков – Хоча Водним і Земельним Кодексом чітко прописані відстані прибережної природоохоронної території, на якій будь-яка господарська діяльність категорично заборонена, але вони не винесені в натуру. І тому берега наших річок і озер незаконно забудовуються приватними домоволодіннями, різними бізнес підприємствами, які часом в своїй діяльності застосовують сильну хімію (як було зі столичною річкою Коник, в якій через скиди хімікатів загинуло все живе. Збиток завданий природі склав більше 2 мільйонів гривень. і то були пораховані тільки видимі наслідки того отруєння.

Незважаючи на виступи громадськості та проведення розслідування деожструктурамі, річка піддалася отруєнню 6 разів! Вода була бордового кольору… У ній загинули водні мешканці, навіть бобри і качки). Але, найстрашніше те, що поля підійшли впритул до водойм. І після рясних дощів вся хімія з них потрапляє у водойми. Збиток, нанесений рибному господарству і природі, обчислюється сотнями мільйонів гривень. Адже виростити товарну рибу, а тим більше маточне поголів’я для цього потрібен не один рік. Не забуваймо, що безліч наших озер – каскадного типу, там де колись перегородили річку дамбами для створення рибоводних господарств, а також для акумуляції води. І ось якщо в одне з таких озер потрапляє хімія, то ця отруєна вода буде стояти роками, так як її нікуди злити – не труїти ж весь каскад озер. Річки несуть отруту в море. Це призвело до того, що в морі забруднюється верхній придонний шар води, в якому мешкає молодь риб. В результаті в наших водоймах катастрофічно знижується чисельність риби. І якщо так піде і далі, то за прогнозами вчених до 2050 року в вітчизняних водоймах може зникнути риба…

Це не поодинокі випадки отруєння водойм. У 2017 році було отруєно все або майже все живе в 1200 вітчизняних водоймах. Ще в 980 водоймах відбулися заморні явища риби, причиною яких вважали зменшення кількості розчиненого у воді кисню через спеку. Але і тут без участі людини не обійшлося. Трагедії, в основному, походять від несвоєчасно наданої допомоги.

І хоча в Україні 63 тисячі річок, 400 тисяч ставків, 40 тисяч озер, тисяча сто водосховищ, 1млн. 300 тисяч прісної водної гладі, але на карті Європи наша країна визначена, як маловодна, тому що забруднила свої водойми до такої міри, що не може брати з них питну воду.Водна стихія – середовище проживання риби. У нездоровому середовищу не може народитися і вирости здоровий організм. Тому чисельність риби скорочується, вона хворіє, мутує.

– Давно пора Україні прийняти Нову Водну політику. Визнати всю прісну воду стратегічним ресурсом, і підходити до її використання і охорони тільки з цієї позиції – каже Олександр Чистяков – Без розуміння цього нас чекає дуже сумна перспектива. Пора починати цивілізовано ставитися до природних ресурсів. І тоді повернеться рибальська слава вітчизняних водойм! А в кожен дім прийде кришталево свіжа, чиста, здорова питна вода!

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #водойма, #екологія, #катастрофа, #київ, #риба
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: