В одній із шкіл Тернопільщини відтворили підпільну друкарню

Опубліковано:
23 Липня, 2018

Знаходиться друкарня-музей у загальноосвітній школі селища Товстого, що у Заліщицькому районі на Тернопільщині.

Як відомо, 67 років тому оперзагін МДБ викрив підпільну друкарню у Товстому. У нерівному бою загинуло троє її працівників. Постраждала і родина сільських жителів Мотичків, на чиєму подвір`ї вона знаходилась: усіх було засуджено і вислано у Сибір.

Підпільна криївка-типографія діяла упродовж трьох років- від осені 1948-го, до травня 1951-го. Її засновником був референт пропаганди М. Гук. Усього за цей час підпільникам вдалося видрукувати і розповсюдити 700 кг пропагандистської літератури. У їхньому користуванні було всього дві друкарські машинки і станок-гутенбергівка – оце й уся техніка.

Декілька років тому пошануванням загиблих героїв займався нині уже покійний Степан Ковальківський. Саме він віднайшов їх місце поховання, збирав відомості про друкарню. Його справу продовжили місцеві жителі Юрій Кривчук, Богдан Голик і Богдан Лукій. Зародилась ідея відтворити криївку-друкарню. Почались пошуки архівних матеріалів, документів, запис спогадів ще живих свідків-старожилів.

Все, що можна побаити у музеї — це чистий ентузіазм небайдужих до історії людей, які самі приносили старожитні речі, реставрували їх, працювали над інтер`єром. У криївці організаторам  вдалося на 90 відсотків відтворити ту атмосферу, якою вона була 67 років тому.

SL377654

Справді, відтворена ентузіастами підпільна друкарня виглядає так, ніби звідси щойно вийшли хлопці і зараз мають повернутися. Усе зроблено зі знанням справи, враховано найтонші дрібниці. Чекають на роботу три друкарські машинки, тихо мерехтить гасова лампа, на вішаку – особисті речі друкарів-підпільників, при вході – два автомати і гвинтівка. Є лежаки і стіл, застелені вишитими обрусами, форма для тримання шрифтів, драбина нагору.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #друкарня, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ОУН, #тернопіль, #тернопільські новини, #школа
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: