Успішний вихід із крутого піке: ТОВ «Екор ТЗ» отримало друге дихання

Опубліковано:
23 Липня, 2018

Історія розвитку подій у товаристві з обмеженою відповідальністю «Екор ТЗ», яке є одним з найбільших виробників гречаних крупів в області, — показовий приклад того, як непросто навіть в окремо взятому невеликому в масштабах держави підприємстві встановити законність. 

Тепер учасники товариства контролюватимуть і прибутки, і видатки

Непросто встановити законність, але можливо, й це довели в ТОВ «Екор ТЗ». Низка подій на ТОВ «Екор ТЗ», що відбувалися впродовж останніх семи років, отримала логічне й справедливе завершення: на підприємстві внесені зміни до установчих документів — обрано нового директора товариства, змінено склад наглядової ради. Внаслідок цього учасники товариства набули законного права контролювати прибутки й видатки, матимуть можливість вирішувати питання про виплату дивідендів. Це — фактично революційна подія для тих, хто має дотичність до товариства та його роботи. Адже досі ані про дивіденди для людей, ані про прозорість виробничої діяльності підприємства не йшлося. А окрім цього, застій, який був на виробництві, неодмінно призвів би до його занепаду. А це — десятки людей, позбавлених роботи, тисячі гривень недорахованих у бюджет області й міста Тернополя.

Хто тут рейдер?

Одначе зміни, навіть позитивні, не для всіх учасників товариства й працівників «Екор ТЗ» бажані. Особливо для тих, хто раніше тримав руку на фінансовому пульсі підприємства й розпоряджався прибутками так, як вважав за потрібне. Спротив прогресивному — шалений. Людей, котрі хочуть дати нове дихання підприємству — повністю оновити старе обладнання, яке працює ще з кінця 90-х років минулого століття, збільшити кількість робочих місць та підвищити ефективність роботи, несправедливо називають рейдерами, а зміни — непотрібними.

Рейдерство — заволодіння підприємством на підставах, що не узгоджуються з буквою і духом чинного законодавства. Нинішнє керівництво ТОВ «Екор ТЗ» діє чітко в межах закону. Тож звинувачення його в рейдерстві — безпідставні й необгрунтовані. Більше того, ознаки рейдерства має діяльність попереднього керівництва товариством на чолі з тодішнім директором І. Галатовичем. Варто нагадати, що впродовж семи років — з часу утворення «Екор ТЗ» у 2011-му, незважаючи на численні прохання учасників товариства скликати загальні збори, І. Галатович, який має частку понад 36,6 відсотка, під різноманітними приводами блокував скликання вищого органу управління товариством. Така його позиція не давала можливості контролювати роботу, а отже, створювала грунт для можливих зловживань. Обмежені були в правах і члени товариства: не можна було прийняти до його складу спадкоємців померлих учасників, ухвалювати рішення про розподіл прибутку, зрештою —  отримувати дивіденди.

Екс-директор отримав високу посаду в товаристві

Тепер, згідно з чинним законодавством, на зборах учасників товариства були сформовані нові органи управління. Такі радикальні зміни в жодному разі не були спрямовані на усунення від керівництва екс-директора ТОВ «Екор ТЗ» І. Галатовича. Більше того, попри негативну оцінку його діяльності, було запропоновано обрати його головою наглядової ради ТОВ «Екор ТЗ» — на найвищу посаду в товаристві. Таким чином учасники товариства підкреслили: зміни в установчих документах, а відтак переформатування органів управління проведено тільки для того, щоб відновити повноцінну роботу товариства, виконати зобов’язання перед всіма його учасниками. Нове керівництво ТОВ «Екор ТЗ» не скорочуватиме тих, хто працює на підприємстві, навпаки — розробило перспективні плани щодо розширення виробництва, збільшення кількості робочих місць, модернізації устаткування за зразками провідних підприємств Європи такого напрямку діяльності. 

Чому депутат так рветься в бій?

Утім, відколи в товаристві пройшли згадані зміни, на шлях «справедливої боротьби» стали незадоволені, бо їх цілком влаштовував старий порядок речей. Так, депутат Тернопільської обласної ради Олександр Башта несподівано для тернопільської громади, яка й не підозрювала, що його так болісно зачеплять зміни на «Екор ТЗ», під час сесії обласної ради на весь голос кричав на захист старого керівництва товариством, звинувачуючи нове в рейдерстві. По кілька разів на тиждень чоловік прибуває до підприємства й не тільки там мітингує, збирає навколо себе людей, а й викликає поліцію, не даючи спокійно працювати. Його «боротьба» не закінчується словами. Депутат, який відомий громаді й поліції своїми неадекватними вчинками, погрожує й нападає на тих, хто намагається його закликати до порядку. Чого лише варта його спроба секатором потрапити в очі, по торсу новому директорові підприємства, скалічити працівників охоронної фірми… Таке «кіно» зняли навіть на відео. 

Тут — робота для поліції. Адже така поведінка — загроза для суспільства. Вдумайтеся: депутат обласної ради нападає із холодною зброєю на людей. Як розцінюватиме такі дії закон: хуліганство, порушення громадського порядку, блокування господарської діяльності? Виникає питання: чому пан Башта так щиро й ризиковано для депутатського авторитету захищає старе керівництво? З’ясувалося, що не тільки й не стільки його. Олександр Башта перебуває на посаді інспектора ТОВ «Екор ТЗ» (наказ від 12.09.2016 р.) Однак працівники підприємства з його роботою не знайомі. Цікаво, чи в декларації депутата обласної ради О. І. Башти за 2017 рік вказані доходи, отримані ним на ТОВ «Екор ТЗ» у 2016 році? Якщо ні, то це вже ознака корупційних дій.

Сумно про все це довідуватися, бо знали ми О. Башту під час Революції гідності як людину, котра вміла чітко розрізняти, де правда, а де нахабна брехня.

Підприємству та його працівникам і учасникам товариства є над чим тепер працювати, адже в розпалі виробничий сезон. Це означає, що від кожного, хто зайнятий на виробництві, залежатиме успіх підприємства, а значить, високі зарплати й добрі дивіденди.  Побажаємо людям успіху!

Ярослав ДЕМИДАСЬ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гречка, #Екор ТЗ, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #підприємство, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: