Біля Тернопільського замку шукають залишки перших укріплень міста (Фото)

Опубліковано:
17 Липня, 2018

У Тернополі вже третій тиждень поспіль проводяться археологічні розкопки поблизу Тернопільського Замку. Археологи разом зі студентами шукають залишки бастіону та фортифікаційних укріплень. Згодом мури хочуть відновити, а результати розкопок мають стати підґрунтям для подальших досліджень.

“Дана ділянка археологічних досліджень пов’язана із реконструкцією при замкової площі. Завдяки ним хочемо підтвердити гіпотез висунуті археологами, істориками та краєзнавцями, розповідає заступник міського головиЛеонід Бицюра. – Якщо наші здогадки підтвердяться, нам вдасться віднайти залишки муру, який виконував оборонну функцію. Все це зорієнтоване на дослідження історії нашого міста та підготовку проектної документації. “

Подекуди у розкопках виростка збереглася частково. Але є й місця, де знаходять цілий шар. Найчастіше викопують такі знахідки як підкови, уламки кераміки та предмети побуту.

“Через те, що на цій території відбувалися бойові дії під час Другої Світової війни, культурні шари змішалися, і як наслідок, глибина знахідок відрізняється між собою,- каже студентка історичного факультету ТНПУ ім.. В. Гнатюка Ярина Чекригіна. –  Однією із знахідок було горнятко, яке знаходилось на глибині 1м. 10см. Це була доволі незвичайна знахідка, оскільки до того ми знаходили лише підкови та металеві елементи. “

Знайдене під час розкопок стане експонатом майбутнього музею міста Тернополя, над створенням якого працює громадськість.

Знахідок, припускають спеціалісти, буде багато, бо Тернопіль ніхто детально не досліджував.

Начальник археологічної експедиції Богдан Строцень розповів, що під час розкопків сподіваються знайти залишки перших укріплень Тернопільського Замку. 

“Те, що наше місто давніше, це точно. У мене вже не має жодних сумнівів. Але на даний момент ще не підготовленні до публікації матеріали, які би це доводили. Але я стверджую, що на 1940 рік, Тернопіль функціонував уже як місто.”

У ході робіт дослідники планують розробити проект реконструкції призамкової території. Її проведуть у рамках проекту прикордонного співробітництва Європейського Союзу. Західні партнери планують виділити кошти для відновлення площі. Зараз вона прихована метровим шаром будівельного сміття. Завдання дослідників полягає в тому, щоб детально відобразити вигляд цієї території.

Розкопки триватимуть до 12 серпня. Можливо під кілька метровим шаром вдасться розкопати щось, що зможе більше розповісти про наше місто та точні роки його заснування.

 

На фото знайдене під час розкопок

 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #замок, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #розкопки, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: