У Тернополі запрацювала оновлена Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія

Опубліковано:
17 Липня, 2018

У минулому році, за клопотанням начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василя Хомінця Державній установі «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» вдалося використати кошти, які були акумульовані на спеціальному фонді у сумі 400 000 грн, для проведення ремонтних робіт у приміщенні лабораторії, а також на закупівлю  необхідного обладнання та реагентів.

Відтак, у червні цього року Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія змінила адресу, переїхавши у приміщення,  на вулиці Текстильній, 6 у Тернополі. 

 Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василь Хомінець, начальник Управління фітосанітарної безпеки Віталій Панькевич ознайомилися з роботою лабораторії у новому приміщенні, умовами праці та проведення досліджень.

  «Акумульовані у минулому році кошти дозволили нам значно покращити умови проведення досліджень, відтак перший етап акредитації випробувальної лабораторії ДУ «Тернопільська обласна фітосанітарна  лабораторія» відповідно до ДСТУ уже завершився. Ми робимо усе можливе щоб розширити спектр проведення досліджень, закупити нове обладнання що в майбутньому дозволить залучати більше клієнтів, – заначив Василь Хомінець.

   23 листопада 2012 року наказом Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України № 407 «Про утворення Державної установи «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» затверджено Положення про Державну установу «Тернопільська  обласна  фітосанітарна лабораторія». 28 листопада 2012 року проведено реєстрацію юридичної особи.

Державна установа «Тернопільська  обласна фітосанітарна  лабораторія» (далі – Лабораторія) належить до сфери управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Спрямування та координація діяльності Лабораторії покладено на Департамент фітосанітарної безпеки, контролю у сфері насінництва та розсадництва.

Основною метою діяльності Лабораторії є:

проведення фітосанітарної експертизи об’єктів регулювання та визначення видового складу регульованих та інших шкідливих організмів;

визначення  залишкових кількостей пестицидів та агрохімікатів у поверхневих водах, призначених для сільськогосподарських потреб, ґрунті на землях сільськогосподарського призначення, а також у сільськогосподарській продукції та сировині рослинного походження, діючої речовини пестициду, масової частки пестициду в протруєному насінні;

визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу.

До складу Лабораторії входять такі структурні підрозділи:

– відділ фітосанітарних процедур;

– відділ фітосанітарного аналізу;

– відділ аналітики пестицидів, агрохімікатів;

– відділ реєстрації зразків об’єктів регулювання та оформлення документів;

– відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу;

– відділ бухгалтерського обліку та фінансової звітності;

– загальний відділ.

Відділ фітосанітарного аналізу проводить ентомологічну, мікологічну, бактеріологічну, фітогельмінтологічну, гербологічну та вірусологічну експертизи. За результатами аналізів видається висновок фітосанітарної експертизи, в якому вказуються заходи щодо подальшого використання об’єктів регулювання.

Відділ аналітики пестицидів, агрохімікатів проводить дослідження засобів захисту рослин, сільськогосподарської продукції та сировини рослинного походження.

В зв’язку з розширенням повноважень Лабораторії в сфері визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу з 01 липня 2017 року було внесено зміни в структуру Лабораторії та створено, в межах штатної чисельності, відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу.

У минулому році:

проаналізовано зразків:    

3113 – від імпортних об’єктів регулювання

11823 – від вітчизняних об’єктів регулювання  

проведено аналізів:

6158 – від імпортних об’єктів регулювання

21969 – від вітчизняних об’єктів регулювання

Виявлено в продукції вітчизняного походження:

карантинні організми, обмежено поширені на території України

Амброзія полинолиста

Американський білий метелик

Західний кукурудзяний жук

Золотиста картопляна нематода

регульований некарантинний шкідливий організм:

Кільцева гниль картоплі (Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicum (Spieckermann & Kotthoff))

Спільно з державними фітосанітарними інспекторами Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області проведено обстеження на виявлення регульованих шкідливих організмів у посівах сільськогосподарських культур, садах, розсадниках, лісових насадженнях, в складах зберігання об’єктів регулювання імпортної та вітчизняної продукції рослинного походження.

Участь у міжнарожних проектах:

– проект Twinning «Наближення законодавства України до законодавства  ЄС у сфері засобів  захисту рослин і здоров’я рослин, покращення відповідних інспекційних та лабораторних служб»

– регіональний проект ПРООН FAO «Зміцнення потенціалу національних служб фітосанітарного контролю у чотирьох східноєвропейських країнах» TCP/RER/3503

Цьогоріч керівництвом ДП «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» заплановано ряд заходів, зокрема:

– Акредитація випробувальної лабораторії Державної установи «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» відповідно до ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій».

– Розширення сфери акредитації Лабораторії в напрямку визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу.

– Участь у міжнародному проекті Twinning з метою отримання рекомендацій для покращення організаційної та операційної структури і підготовки для акредитації Лабораторії в напрямку аналітики пестицидів, агрохімікатів.

Більш детальніше з функціями лабораторії, видами досліджень та вартістю послуг можна ознайомитися на їхньому сайті: http://www.karantin.te.ua .

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #аналіз, #лабораторія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: