Сільгоспвиробництво на Тернопільщині важко уявити без тваринницької галузі

16.07.2018 14:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ярослав Бачинський

Багатогалузеве сільгосптовариство «Славутич» на Збаражчині важко уявити без ефективної роботи тваринницької галузі. Навіть у 90-х роках за часів розпаду колгоспів у Великих Вікнинах, на відміну від багатьох колективних господарств, що тоді успішно діяли у Вишневецькій окрузі вщент було знищено тваринницькі будівлі, свинарники. кормоцехи, на металобрухт здано обладнання: гноєтранспортери, водонапірні башні, водяні труби, молокопосуд та іншу тару. Така сумна картина спостерігалася і на жаль у селах Великий Кунинець, Залісці, Кинахівці, Дзвиняча, Бодаки, Гніздичне, Заруддя, Шимківці Коханівка, Бутин, Раковець. Сотні людей досвідчених зооветспеціалістів, доярок, операторів. механізаторів, їздових, кормозаготівельників втратили роботу і виїхали на заробітки за кордон або подалися у великі промислові міста України. Відродити галузь новітні латифундисти не поспішають – великі затрати, а на прибутки треба чекати роками. Приклад тому ТОВ « Добрий самарянин» . який обробляє третину усієї орної землі Збаражчини. Вони не тримають жодної корови, нетеля. За час їх господарювання, уже йде другий десяток літ не відновили, не реконструювали, не побудували ферми, корівника, телятника, пташника тощо. Органічних добрив, оброблювана ними земля не пам’ятає.

СТОВ «Славутич» щороку понад 100 гектарів заправляє органічними добривами. На фермах у Великих Вікнинах, Котюжино працює разом з головними спеціалістами понад 40 місцевих тваринників, які мають гідну зарплату, юридичний і соціальний захист. У «Славутичі».за словами головного бухгалтера Лілії Борсук з початку року надоїли і реалізували 472 тонни молока, яловичини та свинини – 75 тонни. За рахунок прибутків галузі, ощадливому використанню кормів, транспортних послуг, зооветзахисту території провели капітальну реконструкцію приміщень. Перекрито металочерепицею дахи в корівнику та свинарнику. У приміщеннях замінено підлоги. викинуто жолоби. замість них тепер- кормові столи. проведено сучасний молокопровід системи «Дела Валь» дніпропетровського обладнання. Тепер усі корми тракторист Роман Тарасюк змішує міксером. Діє сучасна лабораторія, для визначення якості і жирності молока. Є також інший необхідний інструментарій. Зручні й теплі побутові кімнати, всі працівники забезпечені спецодягом.

Цим великим опікується головний зоотехнік Раїса Руда (у місцевому господарстві жінка працює вже 40 років) та головний ветеринарний лікар Олександр Ізерський.

- Сьогодні у «Славутичі» утримують 725 голів великої рогатої худоби із них 200 корів високопродуктивної червоно-польської породи , а також телята і свині, - каже директор сільгосптовариства Борис Довгаль. - Плануємо збільшити чисельність молочної череди, поповнення до основного стада піде за рахунок власних нетелей.

Поруч з досвідченими доярками трудиться й молодь. Добрим словом керівники відгукуються про Раїсу Сеник, Віту Ковалів, Людмилу Казновецьку, Надію Целенко, операторів Івана Нечипорука, Василя Дубового, доглядачів телят Євгенію Шимко, Ольгу Семенюк, Надію Забояк. Не обходяться працівники без їздових Віктора Рися, Олега Горошка, Володимира Целенка.

Кормозаготівля, як жнива – відповідальна пора. Щоб була потужною молочна ріка дбають про збалансовану годівлю тварин. У структурі посівів понад 30 відсотків земель відводять під кормові культури. Сіють однорічні й багаторічні трави. За період дозрівання травостою збирають 2-3 укоси однорічних, конюшини та люцерни. Росте на ланах постійно кукурудза на зелений корм, силос. горох. боби. У раціонах годівлі вдосталь макухи, концентрованих кормів. В СТОВ «Славутич» його директор та працівники тваринницької галузі проводять і втілюють усі необхідні технічні й технологічні зміни. Все для того, щоб наблизити до екологічно чистого виробництво молока і м’яса до європейських стандартів та вимог.

Ярослав Бачинський


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі