Ярослав Бачинський

Ярослав Бачинський

кореспондент, журналіст, член Національної спілки журналістів України

Жнива-2018 на Тернопільщині: Хліб є і буде

12.07.2018 13:43   Джерело: TeNews
Автор : Ярослав Бачинський

Майже на десятиденку раніше звичайного  розпочалися жнива у сільгосппідприємствах і фермерських господарствах  області, Тернопільського району. На час хлібозбирання року на лани вийдуть у загінки 62  в основному  імпортного виробництва зернозбиральні комбайни, додатково буде залучено ще 14 збиральних агрегатів й чимало транспортних одиниць різних модифікацій від сучасних багатотоннажних зерновозів до менших габаритної техніки. Майже  у кожному сільгосптоваристві сформовано досвідчені екіпажі комбайнерів, водіїв для двозмінної роботи, налагоджено гаряче харчування для усіх учасників жнивного комплексу, Подбали керівники й спеціалісти про медичне забезпечення. протипожежну безпеку, техніку і безпеку праці  на роботі із збиральними механізмами й автотранспортними засобами тощо. Майже  на стовідсотково готові токові господарства, складські приміщення продезінфіковано, побілено. чистота і лад на територіях, працюють електронні ваги. Особливий   контроль за рухом і обліком збіжжя, за маршрутом поле- тік. Автору цих рядків довелося безпосередньо і  в телефонному режимів на час  підготовки цього матеріалу спілкуватися з керівниками, головними агрономами та інженерами, комбайнерами і водіями. Люди настроєні оптимістично, мовляв. щоб погода сприяла процесу хлібозбирання, який планують закінчити за два календарних тижні. Легких жнив, як хліба не буває. Спекотна весна одразу ж перейшла на літнє рівнодення, втрачені були оптимальні строки посіву ярих культур, а особливо ярої пшениці. Дозрівання хлібних масивів неоднакове, тут вже слід  й   збиральною технікою маневрувати, й виконувати ряд інших організаційних заходів, щоб мати в коморі повноцінний урожай- 2018 року.

Аграріям і фермери безперечно дадуть лад 16839 гектарам ранніх зернових та зернобобових культуро, з них озимої пшениці-7821 га, яку вже зібрано на три сотні гектарів, урожайність склала 40,7 цнт з га, озимого ріпаку-3713 га. Першу культуру в обмолоті звільнено на третині   запланованих площ. середня урожайність сягнула 30 цнт з га. Я завжди був і є прихильник твердої позиції, що нам потрібно не ріпаком «квітчати» рідну землю, родючий чорнозем фруктовими поки- що фермерськими садами, а вирощувати хліб. Раніше зернові висівали, а зараз ця площа утричі менша. Процвітає ріпак. соняшник, соя. При цьому часто- густо грубо порушують сівозміни, обробляють культури хімпрепаратами невідомого виробництва, знищуємо масово бджолу, підриваємо екологічну безпеку, навколишнє середовище.

Все це призводить до корозії та деградації грунту прикро, що сповідуючи принцип вседозволеності ми забуваємо про матінку- землю, де зарита пуповина людського роду.

Активно розпочали жнивний комплекс робіт в ТОВ « Вікторія». ПП «Агрон», ПП «Агропродсервіс», ТОВ «Агрокомплекс». СФГ «Мричко», ФГ « Березовський». ФГ «Бучинський»,ФГ «Олійник», ТОВ «Стегниківське».ПП « Агрофірма «Медобори», де повним ходом триває збирання озимого ячменю, ріпаку та пшениці. Перші намолоти засвідчують, що є урожай у полі, і неодмінно буде в коморі. В сільгосппідприємствах майже 1,5 рази збільшили посіви гороху, відчуваючи  постійний його попит на внутрішньому. так й зовнішньому ринку. Горох лиш е цього торгового року вже продано за кордон 8748 тис. тон. що удвічі більше. ніж попереднього сезону. Серед постійних покупців Індія, Туреччина, Пакистан. Серед нішеві культур на ланах району- нут або» баранячий» горох. Ними засіяно понад  дві  сотні гектарів. Нову або добре стару  бобову культуру відновив одвічний новатор рослинництва відомий фермер Іван Мричко з Баворова, який посіяв аж 170 гектарів. Баранячий горох взяли у польовий арсенал його сподвижники фермери Василь Скочеляс, Антон Баворовський. директор ПП Агрофірма «Медобори» Володимир Крупніцький і сільський підприємець із с. Магдаліївки Підволочиського району. Для жита, проса на полях не знайшлося жодної сотки землі, як обмаль посівів багаторічних й однорічних трав.

А тим часом із 1 липня минулого року по 30 червня нинішнього року Україна здійснила поставки на зовнішній ринок 39 375 тис . тон зерна. А також було експортовано 412,6 тис. тонн борошна. У Тернопільській області п’ять соціальних продуктів- житній хліб. макаронні вироби, гречані, ячні крупи. вершкове масло коштують найдешевше в Україні. Стратегічний і національний продукт- сало найдешевше продають на Волині- 43,6 грн за кг при середній ціні в Україні- 68,8 грн за кг .У  січні- травні за даними Держстату України порівняно з аналогічним періодом минулого року зросла ціна на 18,9% макаронних виробів. підвищилася ціна на9,8% хліба та хлібобулочних виробів. загалом зростуть й зернові на чверть, а свинина на 10%. Такі реалії, жнивуємо. чекаємо на запашну хлібну паляницю з нового урожаю. який трудівники села плекали цілий рік.

Ярослав Бачинський


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі