Книга тернопільської письменниці вийшла болгарською мовою

Опубліковано:
5 Липня, 2018

«Зазвичай, книги як діти.  Вони з’являються на світ і починають жити своїм життям. У них не тільки окремішне життя, а навіть доля. Книги, як і люди, мають довгий або короткий вік» – каже тернопільська письменниця Валентина Семеняк.  Торік із її дитячою книжкою «Хто загубив усмішку?» в медіа – лабораторії ПК «Березіль» зробили справжнє диво – аудіо версію. Нещодавно «усмішка» отримала друге народження в перекладі  болгарською мовою.  

«Кой си изгуби усмивката?»  – так звучить відтепер назва дитячої книжки, яка щойно «народилась» у Шуменському видавництві «Простар Пъблишинг» (Болгарія).  Видання щедро проілюстроване яскравими і барвистими малюнками.  Їхня авторка – молода талановита болгарська художниця Адріана Хрістова.  Враженнями від роботи над книгою ділиться перекладачка  Благоміра Костова: «Від сьогодні у моєму перекладацькому проекті українська Бджілка – найулюбленіше слово. З цієї книжки я почерпнула особливу мудрість-знання про те, що наше серце подібне до квітки і його, як і квітку, повсякчас треба «поливати»…  любов’ю. А ще мені припало до душі інше українське слово – лагідність. У мене з’явилось особливе відчуття, що українська мова дуже стародавня, вона подібна до болгарської. З величезним задоволенням я мандрувала сюжетною лінією казки, була сама маленькою дівчинкою, яка з нетерпінням чекала –  чим закінчиться ця казкова історія?»

Недарма кажуть, що перекладач це ще й творець, адже щоб відчути глибоку семантику слова, не достатньо філологічних знань, треба більше – мати особливий інтуїтивний внутрішній слух (майже камертон), аби вихопити з інформаційного невидимого віртуального простору якраз те слово-відповідник, яке необхідне на дану мить. Направду це віртуозне мистецтво.  Працюючи над  казкою, – згадує Благоміра, – у тексті траплялись певні труднощі, коли доводилось добряче помізкувати, перш ніж зробити остаточний переклад. Наприклад, слово «ромашка». У Болгарії ця квітка називається маргаритка. Тут вже як не крути, як не верти, а треба враховувати особливості і специфіку даної території. Труднощі були і зі словом «комаха». Адже за текстом «вгорі кружляла велика смугаста комаха» (мова про бджілку) болгарською комаха – це муха… Відповідно,  бджілка – ніяк  не може бути мухою. Отож, хто б  там що   не казав, а перекладацька робота то велика ювелірна праця.

Презентація книги відбулася у «Дитячому відділі» міської бібліотеки Шумена. На свято новонародженої книги завітали дітлахи  з місцевого дитячого садка, бібліотекарі, педагоги. Перекладач Благоміра Костова  представила авторку книги, читала присутнім уривки  з казки. Усі дуже втішились, коли з’ясувалось, що ім’я одного з головних персонажів – Пчелічка (Бджілка Мирка), має таку саму назву, як і дитячий садок  –  «Пчелічка».   

Директорка вищезгаданого видавництва Ольга Костова вважає, що початок проекту болгаро-української книжки стартував успішно. Наступні презентації відбудуться у бібліотеках Софії на початку нового навчального року. Видавництво запускає у роботу ще дві  дитячі книги Валентини Семеняк – «Бурмотійко і Даринка» та «Баба Сяба». Це добрі книжки, які потребує сучасний світ. До слова, вихователям Шуменського дитсадка настільки сподобалась казка тернопільської письменниці, що вони вирішили незабаром поставити з дітками виставу «Кой си изгуби усмивката?».

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Дарина Колосок

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #болгарыя, #книга, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #семеняк, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: