Ікона з мощами Святої Великомучениці Варвари прибула з Києва до Теребовлянської УАПЦ Св. Володимира

Опубліковано:
29 Червня, 2018

Дана ікона буде перебувати в Теребовлянській УАПЦ Св. Володимира з 27 червня по 5 липня 2018 року і кожен вірянин може попросити в неї Божого Благословення та прикластися до Святих мощей і таким чином зцілити свої хвороби.

Декан Теребовлянського деканату УАПЦ, митрофорний протоієрей, настоятель храму Рівноапостольного князя Володимира о. Володимир Якубишин повідомив та розповів історію про Святу Варвару: «Свята Варвара вважається покровителькою дітей, любові і шлюбу. Мощі Святої Великомучениці Варвари в VI столітті були перенесені до Константинополя, а в XII столітті дочка візантійського імператора Олексія Комнина (1081-1118 рр.), княжна Варвара, одружуючись з великим князем Київським Святополком-Михайлом Ізяславичем, привезла їх із собою до Києва. Спочатку вони знаходились у Михайлівському Золотоверхому монастирі до часу його зруйнування в 1930-х роках , а пізніше та до нині – в Свято-Володимирівському Патріаршому Кафедральному Соборі м. Києва. 17 грудня православний світ відзначає день пам’яті Святої Великомучениці Варвари, яка зазнала страждань в 306 році в царювання імператора Максиміана».

Свята Великомучениця Варвара народилася в місті Іліополі (сьогоднішня Сирія) в знатній язичницькій родині. Батько Варвари – Діоскор, який рано втратив свою дружину, хотів уберегти свою красиву дочку від сторонніх поглядів та позбавити її спілкування з християнами та звів для дочки спеціальний замок, звідки вона могла виходити тільки з його дозволу.

Споглядаючи з висоти вежі красу Божого світу, Варвара часто відчувала бажання дізнатись про свого істинного Творця. Коли приставлені до неї вчителі говорили, що світ створений богами, яких шанує її батько, то вона подумки говорила: «Боги, яких шанує мій батько, зроблені руками людськими. Як же вони могли створити таке пресвітле небо і таку земну красу? Тільки один повинен бути такий Бог, Якого створила не людська рука, але що Сам Він має власне буття». Так Свята Варвара навчалася пізнавати Творця від споглядання творінь видимого світу.

З часом до Діоскора почали приходити багаті та знатні женихи, просячи руки його дочки. Батько, який давно мріяв про заміжжя Варвари, вирішив завести з нею розмову про шлюб, проте почув від неї рішучу відмову. Діоскор вирішив, що з часом настрій дочки зміниться й у неї з’явиться схильність до заміжжя. Для цього він дозволив їй виходити з вежі, сподіваючись, що в спілкуванні з подругами вона побачить інше ставлення до заміжжя.

Одного разу, коли Діоскор знаходився в тривалій подорожі, Варвара познайомилася з місцевими християнками, які й розповіли їй про Триєдиного Бога, про Божество Ісуса Христа, про Його втілення від Пречистої Діви та про Його добровільне страждання та Воскресіння.

Сталося так, що в той час в Іліополі проїздом з Олександрії перебував священик під виглядом купця. Дізнавшись про нього, Варвара запросила пресвітера до себе та просила здійснити над нею Святе Таїнство Хрещення. Освічена благодаттю Хрещення, Варвара ще з більшою любов’ю звернулася до Бога. Вона обіцяла присвятити Йому все своє життя.

За час відсутності Діоскора у його будинку велося будівництво кам’яної вежі та робітники за наказом господаря повинні були спорудити два вікна з південної сторони будівлі. Але Варвара, прийшовши одного разу подивитися на будівництво, впросила їх зробити третє вікно на честь Пресвятої Тройці. Коли ж повернувся батько, то зажадав пояснень.

Почувши це від своєї дочки чому збудовано третє вікно, Діоскор дуже розлютився. Він кинувся на неї з мечем, проте Варвара встигла вибігти з будинку та сховалась в гірській ущелині.

Ввечері Діоскор, за вказівкою одного пастуха, все ж знайшов Варвару та з побоями притягнув додому. Зранку він відвів її до міського правителя і сказав, що відмовляється від неї, бо вона відкидає богів і якщо не навернеться до них знову, то не буде його дочкою.

Довго вмовляв градоначальник Варвару не відступати від древніх батьківських законів та не противитися волі батька. Але Свята мужньо викривала оману ідолопоклонників і сповідувала Ісуса Христа Богом. Тоді її почали сильно бити воловими жилами, після чого робили глибокі рани жорсткою волосяницею. В кінці дня Варвару відвели до в’язниці. Вночі, коли її розум був зайнятий молитвою, їй явився Господь і сказав: «Не бійся, наречена Моя, бо Я з тобою. Я бачу подвиг твій і полегшу твої страждання… “. Наступного дня всі були здивовані, побачивши, що на її тілі не залишилося ніяких слідів від недавніх катувань.

Бачачи таке диво, одна християнка, на ім’я Юліанія, відкрито сповідала свою віру та оголосила бажання постраждати за Христа. Обох мучениць почали водити оголеними по місту, а потім повісили на дереві та довго катували. Їхні тіла рвали гаками, палили свічками та били по голові молотком. Від таких тортур неможливо було залишатися живими, якби мучениць не зміцнювала сила Божа. Залишаючись вірними Христу, за наказом правителя, мучениці були обезголовлені. Святу Варвару стратив її батько – Діоскор. Сталось це 17 грудня 306 року. Незабаром безжального батька вразила блискавка, перетворивши його тіло в попіл.

У православній традиції вважається, що Варвара є заступницею вагітних жінок або тих, хто молиться про здоров’я дітей. Тому кожен рік у Володимирський собор на день Святої Варвари стікаються тисячі паломників, які приходять просити заступництва і допомоги.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв

Фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ікона, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: