Єдиний у світі поет, який зупинився під деревами Наполеона, був з України

Опубліковано:
29 Червня, 2018

Коли зустрічаєш свого земляка далеко-далеко за межами України, то тішишся, немов дитина, навіть якщо це – пам’ятник.  Я ніколи не замислювалася над тим, чи є пам’ятник Тарасу Шевченку в Софії (Болгарія). Просто знаю, що нашому Кобзареві, на відміну від інших світових поетів, споруджено найбільше пам’ятників у всьому світі: 1384. Це якщо вірити Вікіпедії.

Читайте також

Тисячолітня Сердіка пригостила царевичкою
Де пила каву Леся Українка і куди зник будинок під номером 404?

Виявляється, бронзовий пам’ятник молодого Кобзаря встановлений ще у 2009 році . І лише у 2016 році був відкритий офіційно, під час приїзду нашого президента. Це проект київського скульптора Ігоря Гречаника. Висота монумента 3 метри, матеріал – бронза, камінь. Пам’ятник включає в себе національні символи України  – калину і рушник  Знаходиться він на відомій площі Відродження (Вазраждане) поблизу Адміністрації Президента Болгарії та Будинку Уряду. Цікава деталь: меморіальна таблиця про перебування юного Тараса у Вільнюсі на стіні університету, також знаходиться поблизу Адміністрації Президента.

У цьому парку ростуть незвичні дерева, структура  і колір їхньої кори нагадує індійські евкаліпти. Місцеві жителі називають їх Наполеоновими . Існує версія про те, що в планах  француза було  не мало – не багато: заволодіти світом. Уявіть, цей чоловічок мав намір засадити ними ті території, куди б ступила його нога, аби потім у затінку їхніх зелених шатер відпочивати і насолоджуватися довкіллям. Питання до самої себе: це ж скільки років він збирався жити?  Відтак під зеленим розлогим Наполеонівським склепінням тішить око бронзова велич вічно молодого, наповненого енергії і невсипучої жаги до життя Тараса Шевченка.  Це було в Софії. А за кілька днів в іншому болгарському місті Шумені мала щасливу нагоду тримати в руках книгу болгарського письменника Сімеона Русакієва про життя і творчість Шевченка, з дарчим написом. Сьогодні це  рідкісне видання,  датоване 1964-м роком. Не втримаюсь, аби не зацитувати звідти безсмертний хрестоматійний вірш-заповіт Поета болгарською мовою.

Като умра, в степта ме погребете,

в степта широка на Украйна мила.

Просторите да виждам – и да чувам

как Днепър пак реве с могъща сила.

Там погребете ме – и се борете,

веригите на робството счупете

и мен в семейството велико, ново,

припомняйте с беззлобно, тихо слово.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #болгарія, #пам'ятник, #шевченко
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: