– Легких жнив, як легкого хліба не буває. До кожних жнив треба старанно та заздалегідь готуватися. Скурпульозно разом з агрономами та інженерами перед зажинком визначити до збирання хлібні масиви в міру дозрівання, процент вологості зерна в колосі. А також яка конкретна і скільки одиниць зернозбиральної техніки, транспорту, людей працюватимуть на тому чи іншому лані,- розмірковує генеральний директор ТОВ «Вікторія» Тернопільського району Степан Маціборка.

В його трудовій хліборобській біографії жнива нинішнього року- тридцять п’яті. У далеких 80-х роках прийшов у байковецьковецьке колективе господарство, де одразу ж обрали заступником керівника. У 2000 році разом з Андрієм Бараном, заслуженим працівником сільського господарства України, сьогодні директором ПАП «Агропродсервіс» організували перше у районі приватне орендне сільгосппідприємство. Жителі Байківців повірили економісту за фахом Степану Маціборку орендували 860 гектарів своїх земельних паїв. Впродовж декілька літ створили належну матеріально- технічну базу, сучасний машинно- тракторний парк, виробничі майстерні, надійну, працьовиту і відповідальну команду-однодумців.

В основу діяльності приватного підприємства – розвиток рослинницької галузі, виробництво продуктів харчування. забезпечення продовольчої безпеки країни. Згодом свої земельні паї ТОВ « Вікторія» запропонували жителі навколишніх сіл району, зокрема, Шляхтинців, Гаїв Шевченківських, Соборного. Чернелева-Руського, Ступок. Всього понад 800 пайовиків. ТОВ «Вікторія» сьогодні один із лідерів не лише в Тернопільському району, але в області високої урожайності зернових і технічних культур Торік на круг зібрали понад 65 центнерів збіжжя, 720 центнерів з га у заліковій вазі цукрових буряків. Рентабельність і прибутковість важливої галузі рослинництва зросла у півтора-два рази.

– Жнива-2018 розпочнемо із 200 гектарної площі озимого ячменю, традиційно це перша культура для хлібозбирання,- каже головний агроном Сергій Якимець.

Правда перед самим заходом на ячмінний лан вкотре перевіримо увесь ячмінний масив. Лише згодом перейдемо до озимого ріпаку його маємо до збирання 220 гектарів. Складські приміщення готові, електронні ваги також, польові дороги при необхідності ще раз прогрейдеруємо. Думаю, якщо будемо максимально і маневрувати, де це необхідно зернозбиральною технікою, то увесь жнивний комплекс проведемо за 10 днів. Вагомі підстави для цього є і головне трудівники чекають жнив- це ж вінець нашої спільної праці і турбот.

Впродовж добрих декілька десятків літ здають як вперше іспит на хліборобську зрілість директор Богдан Заполух, агроном Микола Чупило,завідуючий токовим господарством Ігор Рогач, механізатори Володимир Муха, Володимир Волянюк, Юрій Заполух, Володимир Гевусь, водії Зіновій Гураль, Ярослав Грушка, Ярослав Бородай, Зіновій Чупило. Велике навантаження на час жнивної компанії припадає на головного бухгалтера Марію Козуб. ЇЇ бухгалтерська служба відповідає за рух і облік нового урожаю. З досвітками вже зустрінеш на жнивному лані молодих, енергійних.тямущих спеціалістів головного агронома та інженера Сергія Якимця і Назара Озерянського.

Байковецькі трудівники ланів за доброю традицією, дають старт жнивній естафеті сільгосппідприємствам, фермерським господарствам у районі.

Ярослав Бачинський

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #агро, #жнива, #маціборка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: