Обвинувачуваному у вбивстві випускниці з Тернопільщини вчергове продовжили міру запобіжного заходу

27.06.2018 09:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Анастасія Квітковська

Чергове підготовче засідання відбулося у суботу, 23 червня у Тернопільському міськрайонному суді. Міру запобіжного заходу Василеві Гнатюку, якого прокуратура обвинувачує у вбивстві 17-річної Ірини Мукоїд із Вишнівця, продовжили до 22 серпня 2018 року. Про це на свої й сторінці у фейсбуці повідомила журналіст Збаразької районної газети «Народне слово» Наталка Парова. За її словами, сторона захисту клопотала про застосування до їхнього підзахисного альтернативних запобіжних заходів, таких, як цілодобовий домашній арешт із електронними засобами контролю, звільнення під заставу. Проте суд присяжних їх традиційно відхилив.

Наталка розповідає, що Василь поскаржився у суді на погіршення стану здоров’я. За його словами, вже більше місяця він мучиться від постійного болю у шлунку й нудоти, які він вгамовує знеболювальним, що передають рідні. Зі скаргами на біль у шлунку він неодноразово звертався до чергових у СІЗО, але безрезультатно. Василь стверджує, що у Чортківському СІЗО зараз не має жодного лікаря. Головуючий суддя Тарас Багрій порадив Василю звернутися до керівництва СІЗО, яке повинне викликати йому швидку. У разі неможливості надати медичну допомогу в умовах СІЗО його мають відвезти до Чортківської лікарні. Якщо і там не зможуть діагностувати хворобу та забезпечити належне лікування – він має право клопотати про направлення його в обласну лікарню, в якій є вартове відділення.

Читайте також

Підозрюваного у вбивстві випускниці з Тернопільщини суд присяжних не погодився відпустити
Вбивцю випускниці з Тернопільщини чекає довічне ув'язнення (Відео)
У Тернополі судять підозрюваного у вбивстві випускниці: обирають присяжних (Фото)

За словами журналістки, адвокати Василя Гнатюка – Андрій Русин, Вадим Бондарчук та Олександр Слабий повторно звернулися до суду із клопотанням про повернення обвинувального акту прокурору через невідповідність його вимогам закону. Вони стверджують, що слідство навмисно сфабрикувало докази проти Василя, який не вбивав Іринку Мукоїду і не вчиняв проти неї жодних злочинних дій. Непричетність Василя Гнатюка до скоєння злочину адвокати хочуть довести у суді. Адвокат Андрій Русин повідомив, що прокуратура допустила суттєве порушення – не вручила Василю обов’язкове письмове роз’яснення його виключного права на розгляд справи судом присяжних, чим суттєво порушила права обвинуваченого на захист. Вадим Бондарчук та Олександр Слабий розповіли, що взагалі не отримували обвинувального акту, тому не можуть повноцінно захищати свого підзахисного.

Як продовжує Парова, прокурор Марина Чудопалова заявила, що обвинувальний акт відповідає усім вимогам закону і повідомила, що ще 27 грудня, цінним листом, надсилала примірники обвинувального акту на домашню поштову адресу адвокатів у Вінниці, але листи 14 січня повернулися назад, їх не вдалося вручити адресатам. Прокурор демонстративно розірвала конверт цінного листа з якого вийняла, ймовірно, згадані обвинувальні акти і мовчки поклала їх на стіл перед адвокатами. Такий вчинок прокурора можна назвати безпрецендентним, адже обвинувальний акт вважається врученим лише тоді, коли вручення засвідчується особистим підписом, розпискою того, кому він вручається. Більше того, кримінально-процесуальний кодекс однозначно вказує на те, що обвинувальний акт має бути врученим до його надходження до суду. Суд так і не виніс жодного рішення щодо заявленого стороною захисту клопотання про повернення обвинувального акту прокурору.

Крім того, за словами журналістки, сторона обвинувачення заявила клопотання про проведення судового розгляду у закритому режимі, мовляв, у матеріалах справи є відомості, які стосуються інтимного життя потерпілої та інформація про сексуальне насильство, яке компрометує обвинуваченого. Натомість Василь і його захисники звернулися до суду, щоб судовий процес був відкритим через величезний суспільний резонанс та інтерес громадськості до цієї справи. За закритий розгляд одноголосно висловилися потерпіла Ольга Яремчук, її адвокат Віталій Горба, представниця служби у справах дітей Тернопільської ОДА Оксана Новіцька і старший інспектор відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Микола Подлецький. Свого рішення щодо клопотання прокурора про закритий розгляд суд так і не оголосив. Наступне підготовче судове засідання призначено на 12.00 годину 5 липня 2018 року.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі