П’ять цікавих фактів про кондиціонери (Фото)

Опубліковано:
26 Червня, 2018

Кондиціонери всюди – в офісах, у торгових центрах, у квартирах. В Абу-Дабі і в Дубаї кондиціонерами обладнані навіть автобусні зупинки. Кондиціонер у літню спеку не розкіш, а необхідність, яка стала буденністю. Системи кондиціонування вдосконалюються з кожним днем, створюючи мільйонам людей у ​​всьому світі бажану прохолоду.

1)Мало хто знає, що кондиціонер вже відсвяткував свій 203-й день народження. Пристрій, який би міг охолоджувати повітря безперервно, у 1815-му році запатентував французький винахідник Жанн Шабаннес, але реалізувати проект в існуючих тоді умовах вчений не зміг.

null

 Фото: Signature.UA

2) Вперше охолоджувати повітря у промислових обсягах почали лише у 1902-му році на друкарні у Брукліні (США). Висока вологість у приміщенні, де працювали друкарські верстати, негативно впливала на якість друку – друкарські фарби сохли дуже повільно. Холодильна установка допомогла вирішити проблему.

null

 Фото: Signature.UA

3) Усі сучасні спліт-системи – нащадки кондиціонера, який вперше побачив світ у 1929-му році. Американська компанія General Electric випустила перший кондиціонер для квартир. Зі своїми завданнями він справлявся, але був небезпечний для здоров’я через вміст аміаку в деяких запчастинах. Тоді розробники знайшли вихід – щоб люди не вдихали пари аміаку, компресор і конденсатор встановили на вулиці.

null

 Фото: Signature.UA

4) Автомобільна промисловість намагалася не відставати. І через десять років, у 1939-му, кондиціонером оснастили автомобіль Packard. Особливої любові водіїв Packard із новенькою «начинкою» не отримав. По-перше, автомобіль із кондиціонером коштував нечувано дорого. За додаткову опцію покупець повинен був викласти орієнтовно третю частину суми від вартості авто, а це не менше 250 доларів! Величезні гроші для того часу! По-друге, пристрій займав майже весь багажник, позбавляючи господаря транспортного засобу можливості перевозити зовсім не габаритні речі. Виробництво Packard із кондиціонерами поступово припинили. Значно поліпшена версія автомобілів із кондиціонерами з’явилася лише в середині минулого століття.

null

 Фото: Signature.UA

5) Пальма першості у виробництві кондиціонерів сьогодні заслужено належить японцям. Хоча так було не завжди. До 1960-х років у цій галузі лідирували американці. Але в 1958-му році японська компанія Daikin випустила перший тепловий насос, а ще через три роки японська Toshiba почала серійне виробництво спліт-систем із двома блоками. Віконний кондиціонер, який монтували в нижній частині вікна, втратив свою актуальність, оскільки нова версія дозволяла регулювати потужність і практично не шуміла.

null

 Фото: Signature.UA

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кондиціонери, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #факти
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: