Права батьків і дітей під час щеплень

Опубліковано:
26 Червня, 2018

Тернополянам нагадують про законне право відмовитись від щеплень. Для цього достатньо оформити відмову від проведення вакцинації в письмовому вигляді на бланках установленого зразка. При цьому батьки повинні реально оцінити можливі ризики та наслідки як для здоров’я дитини, так і для соціального розвитку, інформують у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО», повідомляє сайт Терен.

Аргументи за щеплення наступні:

– щеплення не дає 100% гарантій від інфекційних захворювань, але зменшує ризик зараження;

– невакциновані діти частіше хворіють і можуть нести загрозу здоров’ю інших дітей;

– у разі захворювання щеплена дитина легше переносить хворобу.

У той же час аргументи проти щеплення такі: своє рішення не робити дитині щеплення багато батьків мотивують бажанням виробити у дитини природній імунітет або побоюванням отримати неякісну вакцину. Окрім того, молоді батьки вважають, що роблячи немовлятам щеплення, вони піддають організм дитини занадто великому навантаженню без вагомих на те підстав.

Наявність протипоказань для проведення щеплень кожної дитини визначається індивідуально. Рішення приймається виходячи з Переліку протипоказань, встановленого Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Наказом Міністерства охорони здоров’я України № 595 від 11. 08. 2014 року. Згідно з цими документами, робити дитині щеплення протипоказано при важких ускладненнях від попередньої дози у вигляді анафілактичного шоку або токсичної еритеми, алергічної реакції на будь-який компонент вакцини, анатоксину; гострому захворюванні або загостренні хронічного захворювання; підвищеній температурі тіла; інших підставах.

При виявленні медичних протипоказань до вакцинації, відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров’я України № 551 від 11 серпня 2014 року, дитину направляють на комісію з питань щеплення. Діти з хронічними захворюваннями в стадії ремісії за висновком комісії можуть бути вакциновані в умовах стаціонару.

Вакцинація дітей в Україні відбувається відповідно до «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень», затвердженого Міністерством охорони здоров’я. У державних поліклініках календарні щеплення дитині робляться безкоштовно. Однак не усі необхідні щеплення є в наявності. У цьому випадку у батьків є три варіанти: дочекатися нової закупівлі викцини; самостійно придбати вакцину у спеціалізованій аптеці або звернутися в приватний медичний центр і зробити платне щеплення.

У якому б медичному закладі не робили щеплення, перед вакцинацією дитину обов’язково має оглянути лікар, який повинен:

– дослідити історію перенесених хвороб;

– оцінити реакції на попередні щеплення, якщо вони раніше робилися;

– виміряти температуру тіла, провести огляд шкіри, порожнини рота, слизових оболонок очей, а також прослухати легені та бронхи;

– у разі необхідності призначити додаткові клінічні обстеження органів і систем організму;

– отримати письмову згоду батька або матері дитини на проведення вакцинації або туберкулінодіагностики;

– у день щеплення, за результатами огляду, оформити медичний висновок про стан здоров’я дитини, що підлягає вакцинації. При виявленні ознак захворювання лікар повинен конкретизувати діагноз і внести відповідний запис в первинну медичну документацію.

Запис про проведення щеплення робиться відповідно до вимог чинного законодавства із зазначенням наступних даних: торгова назва вакцини/анатоксину, назва виробника, доза, серія, термін придатності вакцини/анатоксину. При використанні імпортної вакцини додатково має зазначатися найменування українською мовою.

Після проведення профілактичного щеплення дитина повинна знаходитися під наглядом медичного працівника не менше 30 хвилин. Точний час перебування під наглядом зазаначено в інструкції із застосування вакцини.

Якщо з якоїсь причини пропущено календарне щеплення, вакцинація проводиться за індивідуальним графіком, складеним лікарем за рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України. При порушенні термінів вакцинації щеплення роблять із дотриманням мінімальних інтервалів.

Незважаючи на те, що, відповідно до українських законів, щеплення є обов’язковими (стаття 27 ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та статті 10 ЗУ «Основи законодавства України про охорони здоров’я»), батьки дитини мають право від них відмовитися.

Перед підписанням форми відмови від щеплень законним представникам дитини (батькам, опікунам) ще раз роз’яснюються можливі наслідки прийняття рішення.

Слід мати на увазі, що керівники дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів не мають права відмовити в прийомі до дитсадка або школи дітям, у яких відсутні обов’язкові профілактичні щеплення. Але за умови, що дитина отримала дозвіл лікарсько-консультативної комісії (із залученням епідеміолога) відвідувати навчальний заклад.

У період епідемії діти без щеплень на законних підставах можуть бути відсторонені від занять у школі та відвідування дитсадка. Подібні запобіжні заходи застосовуються на строк спалаху захворювання або до того моменту, поки дитина не отримає всі необхідні вакцинації.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #щеплення
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: