Дещо про білі гриби та самий простий рецепт приготування їх

Опубліковано:
26 Червня, 2018

Білий гриб ( Boletus edulis) відноситься до сімейства болетових, виду боровиків, через що його часто також називають боровиком. На Україні він проростає майже по всій території, де є ліси. Його можна знайти практично у всіх лісах, найбільше в мішаних, а також в широколистяних, хвойних з кінця травня до пізньої осені. Рецептів приготування даного гриба є багато, його здавна більше сушили, пекли, потім варили, смажили, тушкували, закручували в банки і т.п. Спинимося на самому простому та швидкому приготуванні страви в домашніх умовах.

Цікаве про білого гриба

Чому ж білий? Так назвали його наші предки ще в сиву давнину і, найперше, за красу(бо «біли» – це найкращий, найкрасивіший), а також за те, що під час любої обробки він не втрачав свого початкового кольору, також за відмінні смакові якості. А ще його називали «царським», чому – вже здогадайтесь самі.

Капелюшок білого гриба має коричнево-бурий колір, зазвичай він виростає до 7-30 сантиметрів в діаметрі. Хоча в деяких, особливо сприятливих місцях можна зустріти білий гриб з капелюшком діаметром 50 см. За капелюшком визначають і вік гриба: молоді особини мають капелюх, мов зонтик, у старших він більший і дещо плоский. Знизу капелюха є м’якоть, знизу на ній можна побачити дрібні отвори, а на вертикальному зрізі – трубочки. Саме там знаходяться спори у дозрілих грибів.

null

Ніжка середнього білого гриба становить 12 см, але часом у лісі можна зустріти і справжніх велетнів з висотою ніжки в 25 см. Форма ніжки білого гриба бочкоподібна або булавовидна, а от у старих грибів вона може статті циліндричною, діаметр ніжки зазвичай близько 7 см. Колір ніжки може бути від білого до коричневого.  Від ніжки в землю відходить міцелій, такі собі білі ниточки на зовнішній вигляд, які часто називають «корінням». Саме міцелієм, а також спорами із трубочок м’якоті достиглого гриба вони й розмножуються. Цікавим є те, що білого гриба можна розводити на присадибних ділянка у відкритому, або закритому(плівкою, в парниках тощо) ґрунтах. При цьому пам’ятаючи, що потрібно зберегти всі умови проростання гриба в лісі – тип ґрунту, вологість, освітлення та т.п.

null

 

null

 

null

Рецепт приготування тушкованого білого гриба

Інгредієнти: 300 – 500 г білих очищених грибів, олія, сіль, лавровий лист, чорний та духмяний перець(не мелений), 1 середня головка старої білої цибулі, зелень цибулі та петрушки, сушений корінь петрушки, сметана.

Приготування: Очищені гриби відварюють один раз протягом 30 – 60 хв., промивають на друшляку та кидають на розігріту з олією пательню більшого розміру разом з посіченою кружальцями цибулею. Перемішуючи, смажать на середньому вогні до золотистого кольору, заливають кип’яченою водою до покриття грибів. Додають 2 невеликі лаврові листки, 5-7 бубок чорного і 3-5 бубок духмяного перцю, 2-3 сушених невеликих корінці петрушки, сіль за смаком, також кидають 3-4 столових ложки сметани і все ретельно перемішують, пательню накривають кришкою. Тушкують протягом 15- 20 хв. на середньому вогні до википання половини води. Припиняють нагрівати, додають зелені за смаком, знову накривають кришкою. Дають дійти страві до 10 хв. і ось вона готова до вживання. Гарніри та салати підбирають за індивідуальними вподобаннями. Смачного!

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гриб, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #рецепт, #страва, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: