Чи вигідні заробітки у Польщі

24.06.2018 22:43   Джерело: 20 хвилин
Опубліковано : Настя Острозька

Чималі черги знову можна бачити біля польських банків. Це наші заробітчани, які хочуть поїхати у сусідню країну на сезонні заробітки. Однак не всі задоволені роботою в Польщі, оскільки більшість тернополян в цій країні працюють з мінімальними зарплатами та нелегально, пише сайт 20 хвилин.

Польща і надалі залишається улюбленою країною для тимчасового підзаробітку для тернополян. Скільки ж наших громадян в цій країні – невідомо, адже багато хто працює нелегально. Проте згідно зі статистикою Нацбанку Польщі, у 2017 році українці здійснили чимало фінансових переказів з їхньої країни в Україну. Зокрема в останньому кварталі 2017 року ці перекази в Україну склали 3,1 мільярди злотих або близько 900 мільйонів доларів, які в свою чергу становили 90,5% від загальної суми переказів.

Читайте також

Що варто знати про навчання в Польщі (Відео)
Скільки заробітчан з Тернопільщини вже мають власне житло у Польщі
Заробітчани з України рятують польський ринок праці - експерт

Тернопільська область четверта за рейтингом в Україні за обсягами отриманих грошових переказів заробітчан - біля 40 млн. доларів щорічно або 5% від ВВП області. Проте, це лише офіційні дані - грошові ресурси, які “засвітилися” у банківській системі. Реально ж сума набагато вища.

Однак заробітки у Польщі даються нелегко. Тернополяни часто змушені працювати в цій країні нелегально – тамтешні роботодавці обіцяють заробітчан працевлаштувати, але через пару місяців виявляється, що поляки і не думали про легалізацію. В яких умовах доводиться працювати наших заробітчанам у Польщі і чи завжди така робота вигідніша, ніж у дома, з'ясовував журналіст “RIA плюс”.

Маєш роботу - сиди вдома

Українець, який приїжджає в Польщу на роботу може мати 10-12 злотих в день, при цьому робочий день може становити 8-12 годин, розповідає тернопільський заробітчанин Богдан Яремчук, який нещодавно приїхав з Польщі.

 - Якщо тебе оформляють офіційно, тобто по трудовому договорі, то потрібно від ставки відмінусувати ще податки, які в Польщі становлять біля 27%, - продовжує співрозмовник. - Проте польські роботодавці зазвичай пропонують 8-9 годин, адже більше їм невигідно через те, що на високому рівні охорона праці. Разом з тим, тут потрібно ще додати витрати на харчування. Придбання елементарних продуктів обходиться біля 100-150 злотих в тиждень. Хоча якщо врахувати те, що українські заробітчани переважно їдуть на фізичну працю в Польщу, то й харчування має бути відповідне, тому вказана сума є досить приблизною.

Житло в середньому обійдеться від 350 злотих, якщо на території в господаря, але це без зручностей й по 5-6 чоловік, тобто умови жахливі, зауважує тернопільський заробітчанин. Якщо хостел чи готель, де кращі умови - від 500 злотих. Часто поляки обманюють щодо умов і оплати проживання. А безкоштовне житло зазвичай на заводах та підприємствах з важкими умовами праці – з конвеєром, від якого навіть відійти неможливо й необхідно стояти протягом 10-12 годин.

- Додайте також до витрат вартість медичної страхівки, яка не є дійсною на території Польщі. В Польщі необхідно пройти медогляд та оформити їх страхівку, тому оплачуєш страхування ще раз, - попереджає пан Богдан. - Оформлення пакету документів мені обійшовся біля 1200 гривень, це при тому, що за запрошення я не платив. Також слід доплюсувати вартість дороги - приблизно 100 злотих.

Загалом, з врахуванням всіх витрат, в Польщі на руки можна отримати за день 70-80 злотих, тому маючи стабільну роботу в Україні, краще сидіти вдома.

Працюють по святах та вихідних

Хороші заробітки в Польщі можливо мати в двох випадках - або людина хороший висококваліфікований спеціаліст, або ж працювати у вихідні та святкові дні, нічні зміни та понаднормові, розповідає місцевий рекрутер Святослав Кравець. Згідно польського законодавства, така праця враховується по вищій ставці. Загалом же, в середньому польский заробітчанин може отримати біля 2000-3000 злотих на руки. Однак є ряд тонкостей.

 - Слід врахувати додатково такі витрати як оплата житла, адже не всі роботодавці поселяють безкоштовно, оплата проїзду на місце роботи. Адже житло може знаходитись далеко від роботи, оплата харчування - лише одиниці роботодавців компенсовують витрати на харчування або ж харчують за свій рахунок, - наголошує пан Кравець. - Тому з врахуванням всіх вказаних витрат, заробляєш те ж саме, що можеш заробити й в Україні.

Середня офіційна зарплата в Польщі близько 34 тис грн - це доходи місцевих жителів. Тернополяни ж можуть, працюючи понад 10 годин, і заробляти близько 16 тис. В той час, як в нашому місті можна заробити 12-14 тис грн.

Потрібно будувати рідний дім

Місцевий бізнес сьогодні переживає кадровий голод. Адже ми живемо в умовах тотальної корупції, коментує  голова Ліги підприємців "Українська справа Михайло Ратушняк.

 - Чиновники не створюють сприятливих умов для ведення бізнесу, - продовжує він. - Усе це призвело до того, що в країні існує дикий капіталізм, який знищує підприємництво. Тому аби вижити в жорстких конкурентних умовах потрібно гнучко та нестандартно реагувати на потреби ринку.

З екранів телевізорів ведеться пропаганда, що усі виїжджають за кордон у пошуках кращої долі. Але це не так, то є міф, що десь там краще, де нас немає, наголошує пан Ратушняк. Можна жити і працювати тут, на рідній землі. Як би там не було, є Україна, є українці, тому потрібно тут вкорінюватися та будувати рідний дім. Ніхто за нас цього не зробить.

20 тис грн - зарплата вдома

Пан Ратушняк також є керівником ТОВ "АНТ", що займається оптовою реалізацією продуктів харчування в нашій області. У товаристві працює 170 людей, в тому числі 16 водіїв, які кожного дня до 100 тонн розвозять продукції.

- Цієї весни ми раптово залишилися без половини водіїв, які просто поїхали за кордон шукати кращих заробітків, - каже Михайло Ратушняк. - Звичайно, що ми пережили неабиякий стрес, оскільки назрівав колапс у підприємстві, тому що весь колектив фактично залежить від тих водіїв, які розвозять продукцію.

Однак на підприємстві швидко згрупувалися. Перше що зробили керівники, підняли середню заробітну плату водіям до 20 тис грн.

 - І не пройшло три тижні як водії почали знову до нас повертатися. Адже дохід чималий, більше того, ти вдома зі своєю сім’єю, - каже співрозмовник. - Окрім зарплати є ще багато інших моментів. До прикладу, багато працівників немісцеві, і добиратися їм кожного дня з інших районів складно. Тому ми вирішили збудувати гуртожиток на території нашої організації аби наші працівники могли цивілізовано з комфортом переночувати.

Почали звільнятися – підняли зарплату

Те, що є проблема з відтоком кадрів і у малих підприємствах, розповідає й інший підприємець - директор  ТОВ " Надзбручча сервіс" Василь Глемба.

 - Ми також відчули цю проблему, особливо коли наші водії почали звільнятися. Однак ми швидко зреагували і забезпечивши більш якісні умови праці, в тому числі високу заробітну плату, запровадили соцпакет, який включає медичне обслуговування, відпустки, премії, різні подяки, ну і заробітну плату близько 15 тис грн. Звичайно, що рівень зарплати залежить від рівня кваліфікації.

Підприємець каже, що на роботу беруть молодих перспективних людей, які хочуть працювати. Звичайно такі люди ще без досвіду, однак на підприємстві їх всьому необхідному навчать без зайвих проблем.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: 20 хвилин  

Коментарі