Енергозбереження: Солом’яні брикети із Васильковець

Володимир Коваль - пульсатор інженерної думки

22.06.2018 09:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ярослав Бачинський

Відомий на Тернопільщині фермер, один із зачинателів цього руху на Гусятинщині, заслужений працівник сільського господарства України, спостережної ради СФНГ «Коваль» Володимир Коваль сьогодні разом з синами обробляє 4,8 тисяч орендованих земель в семи населених пунктах району. Він чи не єдиний хто предметно і серйозно займається вирощування насіннєвої і товарної картоплі, апробацією сортів та гібридів бульб вітчизняної та зарубіжної селекції.

Інженер за фахом Володимир Михайлович завжди у новаторському пошук , має раціональну жилку, генератор і втілювач у сільгоспвиробництво своїх ідей та задумів. На початку 90-х років Володимир Коваль організував у фермерському господарстві у с. Васильківці перший в області цех виробництва дизельного пального з ріпаку. Згодом придумав усі елементи складських приміщень з охолодженням для зберігання картоплі. Днями відкрив новий із сучасним обладнанням та устаткуванням цех з виробництва паливних брикетів із соломи. Обладнання придбали на спеціалізованому підприємстві у Бердичіві Житомирської області. Коштує воно приблизно до 2 млн. грн. Його монтаж проводив Володимир Коваль разом із своїми спеціалістами, а заводські інженери провели його запуск в експлуатацію. Створено три окремих виробничих підрозділи працюватиме по четверо операторів у три зміни. На цих майданчиках буде проводиться розривання тюків соломи та її подрібнювання, сушки, брикетування та зберігання продукції. В добу виготовлятимуть 20 тонн брикетів, за рік- 6 тисяч тонн. З налагодженням постійних ринків збуту крім потреб для свого господарства, вироблятимуть його на продаж організація та установам. населенню не лише рідного краю. але інших областей. Таким чином вкотре забезпечив десяток своїх земляків постійною роботою, з юридичним пакетом. Керує новим виробництвом досвідчений знавець цієї справи Микола Хома.

Читайте також

Відомого фермера з Тернопільщини Президент нагородив орденом

- Теплотворна властивість соломи, особливо олійних культур при спалюванні становить 4000-5000 ккал /кг. Отже, відходи можуть бути чудовою альтернативою дровам, вугіллю і дорогому природньому газу,- каже Володимир Михайлович, пульсатор інженерної думки.- Тонна паливних брикетів із соломи( вологість 6-8%) замінює до 4-6 кубометрів дров, при вартості 2200-2500 гривень. А вага одного кубометра дров від 350 до 450 кг при вологості до 20 %. Крім того їх треба привезти, розвантажити, порізати, поколоти, поскладати, а це значні додаткові грошові витрати не під силу селянину на бідну його пенсію чи скромні зарплати.

« Нам він окупиться два роки. На трьох тисячах гектарах вирощуємо зернові, сировиною буде забезпечені. Енергетично не буде СФНГ «Коваль» залежати,- тисне руку на прощання відомий фермер ва Тернопілля, заслужений працівник сільського господарства України Володимир Коваль.

Ярослав Бачинський


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі