В Україні готують сюрприз заробітчанам: що зміниться

21.06.2018 23:13   Джерело: Шокуючі факти
Опубліковано : Новини Тернопілля

Кабінет міністрів України придумав, як змусити заробітчан платити гроші до Пенсійного фонду. Тепер вони можуть самі прийти до відповідного органу і зізнатися, що працюють за кордоном. Потім заповнити документи, вказати суму, яку отримують за кордоном, і платити з неї відрахування до фонду.

Що це змінить і як ставляться до новації самі трудові мігранти – в матеріалі OBOZREVATEL.

Заробітчани без пенсій

Як розповів віце-прем’єр з соціальної політики Павло Розенко, тепер у заробітчан з’явився шанс накопичити собі на пенсію.

“Саме з цих відрахувань до фонду їм і буде рахуватися страховий стаж і нараховуватися пенсія, так що добувати якісь довідки, що вони працюють в Польщі або Чехії не потрібно. З деякими країнами у нас є договір, за яким українцям, які там працювали, стаж зараховується. Але таких країн небагато, на жаль”, – говорить Розенко.

 

Крім цього, заробітчани матимуть право на отримання субсидій. Для цього їм потрібно буде ще заплатити мінімальний страховий внесок за три місяці (2500 грн).

Читайте також

Чи потрібно тернопільським заробітчанам декларувати свої доходи
Скільки заробітчан з Тернопільщини вже мають власне житло у Польщі
Де заробітчани з Тернополя хочуть працювати

Що думають заробітчани

Дійсно, як розповідають самі люди, багато років працювали за кордоном, на старості років вони залишаються без всякої пенсійної допомоги.

“Я п’ятнадцять років працювала в Італії. В основному доглядала за літніми людьми, до цього була медсестрою. Заробляла, гроші відсилала додому, діти вчилися. А ось зараз час підходить до пенсії, а мені навряд чи нарахують пенсію за новим законом. Йти і писати свої доходи я не хочу, може мене змусять за всі роки платити. Сподіваюся, діти мене підтримають на старості років, ну і якісь заощадження на чорний день є”, – каже мешканка Чернівецької області Анна Жутовська.

Будівельник Олексій В. зі Львівщини теж в пенсійний йти не збирається.

“Чого я там не бачив. Спочатку мені всі нерви вимотають, скажуть плати то, плати то. А в результаті буду отримувати 2 тисячі гривень? Потім ще невідомо яким боком мені все це вилізе. Може, податкова прийде. Я працюю, частина грошей відкладаю на пенсію, це і буде мій запас. Сподіваюся, що зможу ще довго працювати в Польщі”, – говорить Олексій.

На Буковині та Закарпатті є цілі села, де люди багато років працюють в Європі. “Ви б бачили вдома їх, це двох-трьох поверхові палаци, деякі на зароблені гроші тут маленькі готелі відкривають, магазини і прибуток отримують. Навряд чи вони будуть розраховувати на Пенсійний фонд”, – сказав нам один з голів сільради Сторожинецького району.

 

Соціолог Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко вважає, що якщо в пенсійний і підуть заробітчани, то тільки одиниці.

“Це тільки диваки туди підуть. Розумієте, є категорія людей, які все життя бігають в державні органи і випрошують собі пільги: то вони чорнобильці, то афганці. А є ті, хто живуть за принципом – аби держава не заважала. Так ось до них відносяться заробітчани. Вони сподіваються тільки на себе і дуже не довіряють будь-яким державним органам. Поки у них є сили і здоров’я, вони заробляють там гроші, будують будинки собі і дітям, вкладають гроші в маленький свій бізнес. І на старості років діти і цей бізнес, а також якісь накопичення будуть їх годувати”, – заявив Пащенко.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Шокуючі факти  

Коментарі