Ірина Мадзій

Ірина Мадзій

власкор газети "Вільне життя", журналіст, кореспондент

«Дністрове перевесло» об’єднало літераторів із Тернопільщини, Чернівеччини та Івано-Франківщини

Вірші спалахують як зорі.

18.06.2018 14:43   Джерело: TeNews
Автор : Ірина Мадзій

«Дністрове перевесло» об’єднало літераторів із Тернопільщини,  чернівеччини та Івано Франківщини у рамках ХХІV-го регіонального фестивалю «Дністрові зорі», який щорічно проходить у славетному місті над Дністром.

Про Заліщики давно уже говорять як про літературну столицю Тернопілля. Манить це містечко зі славною історією до себе людей зі всього світу. Дало воно Україні і світові ціле гроно відомих імен у літературі, чим тут неабияк пишаються. І сьогодні у Заліщиках працюють і творять відомі постаті, люди, які закохані у рідне слово.

На ниві служіння слову ось уже багато років трудиться заслужений працівник культури України, директор Заліщицької центральної бібліотечної системи Ольга Тракало, яка є автором багатьох творчих проектів у місті, районі і яка гуртує всіх до спільної праці.

Ольга Йосипівна була ведучою літературної частини фестивалю – «Дністрове перевесло» і підготувала цікаву розповідь про історію започаткування фестивалю, якому через два роки виповниться п’ятдесят літ! Так, саме у 1969 році у Заліщиках, з ініціативи заслужених працівників культури України, нині вже покійних Теодора Хмурича та Зеновія Кравчука, фестиваль відбувся вперше. Свято пісні і танцю залишило слід у кожній творчій душі і полюбилося багатьом, тому його вирішено було проводити щороку.

З часом фестиваль переріс у справжнє масштабне свято, до якого ще у 1987 році додався літературний фестиваль «Дністрове перевесло».

Чисельними були делегації у складі відомих письменників від Чернівеччини та Івано-Франківщини у 1967 році на відзначення 100- річчя від дня  народження Осипа Маковея, а у 1987 році письменники Буковини і Покуття разом із громадськістю міста і Тернопілля гідно вшанували О. Маковея з нагоди 120-річчя від дня його народження.

Відрадно, що й тепер не втрачаються добрі традиції літературних зустрічей, які організовуються  у Заліщиках.

Літературні заходи «Дністрового перевесла» організовувались у Заліщиках в різні роки за підтримки обласної письменницької організації, яку очолювали уродженці району Володимир Барна і Євген Безкоровайний. Цьогоріч традиційні зустрічі з літераторами  проводились за участю письменників Тернопільщини та Буковини і за підтримки голови обласного відділення українського фонду культури Володимира Барни, який був активним учасником свята.

Сповідуючи відому істину, що «життя – це розвиток, а розвиток дає майбутнє», організатори фестивалю запросили до участі у цій літературній зустрічі «Дністрового перевесла» творців слова з трьох районів сусідніх областей – Городенківського району Івано-Франківської області, Заставнівського району Чернівецької області і Заліщицького району Тернопільської області.

Усіх запрошених на святі представляли не просто як літераторів, але людей, які народились   під щасливими зорями, які допомагають їм творити, відчувати, що потрібні нам, читачам, суспільству.

На святі слова присутніх порадував своєю присутністю Роман Петрович Дронюк – письменник, поет, художній керівник народного аматорського театру «Сучасник», лауреат районної літературної премії ім. Леся Мартовича, відомий на Городенківщині режисер, постановник театральних та концертних дійств. У творчому доробку Романа Дронюка збірки «Мить» (2012р.), «Тумани плачуть сумом» (2014 р.),  2015 року – збірка поезій та прози «Буркало», «Падиволос» (2017 р.)

Заставнівщину представляли Олена Гольцова та Іван Козак.

Олена Василівна Гольцова – поетеса, державний службовець, депутат Заставнівської ОТГ, волонтер. За фахом  економіст.

Іван Романович Козак – наш земляк, уродженець села Зозулинців Заліщицького району,  поет, історик-краєзнавець, відмінник освіти України, лауреат регіональної премії ім. І. Бажанського,  автор  книги «Філософія життя», один із співавторів посібника «Історія України ХХ століття» та книги «Засіваючи ниву майбутного».

До святкового літературного кола  активно долучився  Володимир Барна  – голова Тернопільського  обласного відділення  Українського фонду  культури, поет,  член НСПУ і НСЖУ, автор книг, редактор і перекладач, лауреат літературної премії  ім. Володимира Вихруща. Пан Володимир активно підтримує  літературно-мистецьке життя Заліщицького краю,  організовує і бере активну участь  в організації мистецьких зустрічей та заходів.  

У письменницькому колі  від Заліщанщини є історик-краєзнавець   Михайло Сопилюк, лауреат літературної премії  ім. Петра Ковальчука, член НСЖУ, заступник директора  ВП НУБіП «Заліщицький агроколеж ім. Євгена Храпливого».Цінними є книги автора «На переломі століть», «Церква Покрови Пресвятої Богородиці», двотомного видання «Заліщики:  роки, події, люди» і ще багатьох  краєзнавчих розвідок, публікацій  у пресі  в створення  літопису  нашого краю.

Автор  книги «Літературна Заліщанщина» Данило Павлови Онищук зібрав у своїй праці багато цікавої інформації  про письменників  Заліщицького району. Письменник, педагог,  перекладач,   лауреат  освітянської літературної премії  ім. Осипа Маковея, Данило Онищук підготував і видав  книгу «Факел незгасний освіти» про історію  Товстенської школи.

Літературну творчість  гідно презентують  у районі  педагоги. Серед них -Ганна Рибцуник  –  письменниця, лауреат  премії  ім. П. Ковальчука, член НСЖУ, вчитель  рідної мови і літератури  Садківської ЗОШ І-ІІ ступенів.  На літературній сцені фестивалю гості мали можливість послухати фестивальну пісню  із запису,  яку  на слова  Ганни Рибцуник  поклав на музику  місцевий композитор Ігор Федірко. Колеги пані Ганни - Богдана Богданівна Стефанюк,  –вчитель  української мови та літератури Блищанецької ЗОШ І-ІІ ступенів,  поетеса, автор збірки «Я відпущу свої думки…» та заступник  директора  Товстенської ЗОШ І-ІІІ ступенів Світлана Зеновіївна Леськів, відома  у літературному колі  своїми поетичними  присвятами,  які  надруковані і у збірці  поезій  «Вереснева  прозорінь», теж мали досить цікаві виступи. 

До слова запросили й Ірину Олексіївну Ковальчук – вчителя,  літературознавця дружину письменника Петра Ковальчука  і організатора кімнати-музею П. Ковальчука,  члена НСЖУ,  авторки книг «Сонцелюб над Дністром», «Живий у слові», упорядницю книг  письменника, які видані  після його смерті.

Особливо приємно, що свою  багату  творчу скарбницю представили  на літературній сцені  журналісти району. Серед них - Петро Мельник – поет, журналіст, лауреат премії імені Петра Ковальчука, член НСЖУ,  колишній редактор  районної газети «Колос», автор книг «Цвітограй  полудня», «Ватра надвечір’я», «Від колиски до Вітчизни», «На черені совісті», «Бліки  вітражів», «Мальви і кремінь», «Абетка слова», «Горнятко духмяної кави».  У творчому доробку  поета, публіциста є багато  статей, присвят рідному краєві, поезії автора покладені на музику Ігорем Федірко, Ярославом Савковим та іншими  місцевими композиторами, які  є у репертуарі  і виконуються  солістами  та художніми  колективами району. 

Представили свою творчість також Оксана Дяків – поетеса, редактор районного часопису «Колос»,  заслужений  журналіст України, член НСЖУ, автор поетичних збірок «Гармонія протилежності», «Спектральність слів», «Вікно думок», «Душа тисячоліть шукає себе в слові», «Нескорені серця», «Терпке вино, як помаранча осені», «Проростає вселенська любов», «Покоління та  Олег Вістовський – поет, журналіст, лауреат літературних премій  Петра Ковальчука і Леся Мартовича, член НСЖУ, автор збірки  «У стремені Дністра».

У доробку  Петра Яковича Дараманчука  із села Лисівців  є дві уже виданих  книги «Мрійні  небокраї. Історія Одного кохання» та  «Час  Демона». Письменник – дворазовий  переможець  літературного  всеукраїнського  конкурсу  «Коронація слова»,  тепер  продовжує працювати над створенням ще одного роману.

Щедро були представлені на зустрічі і молоді автори. Цьогоріч на книжковій виставці  поціновувачам літературного слова були запропоновані  поетичні збірки членів Клубу  творчої молоді, який діє  уже понад 20 років у Заліщицькій центральній районній бібліотеці. Зі своїм поетичним словом присутніх познайомили   Наталія Бежук,  Ірина Вікирчак, Христина Буренюк,  Ірина Хомишин, Тетяна Рекуник,  Тарас Середюк, Надія Сасанчин, Наталія Царук,  Катерина Кузьменко.

Плеяду молодих авторів доповнила своєю творчістю і Ольга Кухта – поетеса, медичний працівник Товстенської лікарні,  автор збірок «Крізь  осені вікно» і «Золота хвиля».

null

 

null

 

null

 

null

Ірина Мадзій

Фото із сайту Заліщицької районної бібліотеки


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі