Почався процес формування Тернопільської ОТГ: інтереси людей проти «місцевих князьків»

16.06.2018 08:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Що треба знати про Тернопільську ОТГ: Громади отримають всі переваги тернополян, при збережені автономії щодо вирішення своїх внутрішніх питань. Тернопіль разом з декількома населеними пунктами зможе створити власну об’єднану територіальну громаду. Відповідне рішення прийняли депутати на сесії обласної ради. Зокрема, у рішенні ідеться про схвалення змін до перспективного плану формування територій громад з центром у м.Тернопіль та селами Кобзарівка, Малашівці, Чернихів, Курівці.

Приєднання до Тернополя є добровільним

У мерії Тернополя зазначили, що процес об’єднання є добровільним. І міська рада робитиме усе, щоб зробити об’єднану громаду з центром у Тернополі комфортною для життя мешканців та гостей міста.

«Утворення громад повинно бути економічно обґрунтоване. Насамперед, це питання стосується того, чи зможуть громади взяти на себе всі видатки, які передбачає держава, зокрема фінансування закладів освіти, медичної галузі та пільг, утримання управлінь, сервісних центрів тощо. Ми готові з нашими партнерами по об’єднаній громаді створити філії ЦНАПів та управлінь ЖКГ, модернізувати амбулаторії та влаштувати пожежні станції. В Оновленому Статуті громади та угодах готові відобразити закріплення доходів за територіями сіл та додаткове фінансування розвитку населених пунктів. А всі мешканці громади зможуть скористатися програмами «Турбота», «Здоров’я тернополян», отримати медичні та освітні послуги, пільгові рецепти тощо», - йдеться у повідомленні мерії.

Переваги об’єднання з Тернополем?

Обласний центр шукає порозуміння в переговорах. Незважаючи на непросту ситуацію в країні, Тернопіль демонструє розвиток. Місто щорічно вкладає понад 250 млн грн в розвиток власної інфраструктури. Тернопіль – партнер програм Європейського союзу, Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Фонду чистих технологій, Фонду східноєвропейського партнерства з енергоефективності, Європейського інвестиційного банку, Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО), завдяки яким розпочато проекти з тепломодернізації, реконструкції системи тепло- та водопостачання загальною вартістю 2,2 млрд грн. 

Така велика кількість партнерів свідчить про високий рейтинг довіри до Тернополя на міжнародному рівні. І робота в цьому напрямку буде продовжуватися, зауважують в міські раді.

Відтепер мешканці населених пунктів, які згідно з Перспективним планом об’єднання громад включені до Тернопільської ОТГ з центром у м.Тернополі, зможуть отримувати соціально-необхідні послуги на рівні з тернополянами, а також цими послугами зможуть користуватися мешканці сіл чи селищ, ради яких приймуть рішення щодо входження до Тернопільської ОТГ.

Зокрема, в перелік послуг, що надаватимуться їм на рівні з тернополянами входить:

- надання медичної допомоги лікувально-профілактичними закладами міста, забезпечення безоплатним зубопротезуванням за рахунок коштів медичної субвенції та міського бюджету, які виділені на утримання цих закладів на рівні мешканців міста;

- надання освітніх послуг в закладах позашкільної, дошкільної освіти, закладах культури, фізичної культури і спорту безкоштовно;

- видача пільгового електронного квитка «Соціальна карта тернополянина» на безоплатній основі особам, яким законодавством надано право пільгового проїзду; забезпечення персоніфікованою «Карткою тернополянина» інших категорій на рівні мешканців міста;

- надання права на пільговий проїзд у міському транспорті загального користування (крім таксі), а саме оплати половини вартості проїзду учнями, вихованцями середніх та професійно-технічних навчальних закладів, та студентами вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації денної форми навчання.

Хто організував кампанію проти об’єднання з Тернополем

5 червня в Тернопільській обласній раді мало відбутися дуже важливе голосування за зміни до перспективного плану формування територій Тернопільської області. Іншими словами пропонувалось створити громаду навколо Тернополя, щоб її мешканці стали повноправними городянами та користувались всіма пільгами тернополян. Але під час обговорення «перспективного плану» в залу засідань обласної ради вдерлись нардепи з Києва і почали шантажувати депутатів ради саморозпуском, якщо не буде прийнято їхній варіант утворення громад. Чому десятки тисяч жителів навколишніх із Тернополем сіл втратили шанс стати повноцінними тернополянами? 

По-перше: центральна влада

Децентралізація та утворення Об’єднаних територіальних громад вже висунули «на передвиборчий прапор» політичні сили, які асоціюються з центральною владою. Зрозуміло, що керувати цими ОТГ мають повністю підконтрольні Києву люди. І тут Тернопіль їм «як кістка у горлі». 

Сергій Надал показав приклад іншим містам України, як треба працювати на користь своєї громади. Тернополяни його підтримали у 2010 році і в чергове обрали міським головою з рекордним показником у 2015 році. Однак, Сергій Надал представляє опозиційну «Свободу». І позивні досягнення Надала та Тернополя для олігархічних політичних сил – це удар по їхніх прогнозованих рейтингах. Виявляється, щоб бути добрим господарником, не обов’язково ставити у своєму кабінеті прапорці олігархічних партій. 

Тому й був обраний шлях, щоб не допустити максимального розширення Тернопільської ОТГ. Кинуті всі можливі ресурси, щоб Тернопільська ОТГ була максимально невеликою. У різноманітних ЗМІ, в тому числі на олігархічних телеканалах, йдуть проплачені сюжети про те, що села не хочуть об’єднуватися зі «свободівським» Тернополем. Застосовується класична технологія: коли за людей вже все вирішили наверху - хто добрий, а хто поганий.

Найнебезпечніше, що олігархічним партіям байдуже інтереси простих людей, для них найважливіше гроші, політика і наступні вибори. А те, що дрібні ОТГ біля Тернополя просто економічно неповноцінні, що їхні мешканці будуть мати великі проблеми у найближчому майбутньому, їм байдуже. 

По-друге: місцеві «князьки»

Ініціативу з Києва «на ура» сприйняли й окремі місцеві політики. Вони вже мітять себе новітніми удільними князями, які зможуть одноосібно «дерибанити» бюджети ОТГ. Вони навмисно пропагують антитернопільські настрої, розповсюджують міфи про Тернопіль, який нібито хоче забрати землі людей і так далі. Насправді об’єднання з Тернополем не має нічого спільного з земельними питаннями. Громади отримають лише всі переваги тернополян, при збережені автономії щодо вирішення своїх внутрішніх питань.

Яка ж справжня мета місцевих «князьків»?  За короткий час «освоїти» заохочувальні кошти з Києва. І все. Вони готові кинути громади напризволяще, коли почнуться справжні економічні проблеми. Коли з куцого бюджету ЩОМІСЯЦЯ треба буде сплачувати кошти за навчання, за пільговий проїзд, за медичні послуги іншим ОТГ, переважно Тернопільській. Адже економічні закони не можна зламати дешевим популізмом.

Тарас Вишенський


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі