Тернопільські лікарі: як підготуватися до акліматизації під час відпочинку в іншій країні?

05.06.2018 15:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

Тернопільські лікарі наголошують, що до відпочинку в іншій країні варто підготуватися, щоб добре пережити процес акліматизації. Особливо треба себе убезпечити від вірусів, які там циркулюють.  

«Епідеміологічна ситуація в популярних у туристів країнах - Об'єднаних Арабських Еміратах, Туреччині, Таїланді, Тунісі, Греції - знаходиться на контролі Міністерства охорони здоров’я, тобто є інформація про ті інфекційні захворювання, які там реєструються. Наприклад, Таїланд входить до переліку країн, неблагополучних по лихоманці Зика, холері, по малярії. В ОАЕ реєструється коронавірусна інфекція, яка вражає органи дихання. Необхідним заходом профілактики вважається обов'язкове дотримання правил особистої гігієни і носіння маски в місцях скупчення великої кількості людей, що, звичайно, досить важко в спекотному кліматі Перської затоки. Якщо себе не убезпечити від ризику можливого зараження інфекційними захворюваннями, то в подальшому можуть виникнути ускладнення, що вплине на тривалість лікування.

Після відвідин тропічних і субтропічних країн медики потрібно спостерігати за своїм самопочуттям: зміною температури тіла, появою болю в горлі, порушенням в роботі шлунково-кишкового тракту. При виникненні цих симптомів необхідно негайно звернутися за медичною допомогою і обов'язково повідомити лікаря про те, в якій країні ви побували.

Захиститися від тих чи інших захворювань може вакцинація. Існує ряд країн, які обов'язково вимагають наявність профілактичних щеплень, наприклад, від жовтої лихоманки. За десять днів до вильоту в ендемічну країну, де є реальні ризики заразитися небезпечним захворюванням, необхідно зробити щеплення. Інформацію щодо щеплень ви можете отримати в туроператора або місцевих органах охорони здоров’я.

Інфекції, які можна підчепити на відпочинку, небезпечні тим, що багато хто плутає симптоми зараження з акліматизацією і чекають, що все пройде само. Як зрозуміти, що пора звертатися до лікаря, і як полегшити собі перші дні звикання до чужого клімату? Коли відбувається зміна кліматичних поясів, погодних умов, організм на це реагує. Тому і рекомендується відправлятися на відпочинок більш ніж на десять днів - перші два-три дні відбувається акліматизація. Причому діти переносять її важче, ніж дорослі. Перед поїздкою в жаркі країни треба готувати свій організм заздалегідь, наприклад, пропити курс вітамінів, імуностимулюючих та противірусних препаратів з метою профілактики. На початку відпочинку рекомендується бути на сонці помірно: вранці і ввечері, а не в найспекотніші години. А також необхідний повноцінний сон - в 9-10 годин вечора вже потрібно лягати спати. Якщо ж акліматизація починає переростати в якісь більш серйозні симптоми: слабкість, млявість, зниження апетиту, головний біль, підвищення температури, а потім розлади травлення, - це може бути ознакою гострої інфекції. Потрібно негайно звертатися до лікаря, щоб відпочинок і ваше здоров'я не були зіпсовані.

Якщо ви організовуєте відпочинок через турагенство, сумлінний туроператор зобов'язаний знати і розповісти кожному клієнту про можливі ризики і правила безпеки за кордоном. На офіційному сайті кожного туроператора обов'язково повинна бути пам'ятка для виїжджаючих за кордон. Якщо в якихось країнах проявляються небезпечні захворювання, які можуть завдати шкоди здоров'ю, туроператор зобов'язаний попередити клієнта. І турист вже сам приймає рішення - летіти йому в цю країну чи ні. У пам'ятці зазначено і які щеплення потрібно зробити для профілактики. У популярних країнах - Туреччина, Туніс і Греція, - на сьогоднішній день немає ніяких серйозних інфекцій. Крім того, на відпочинку ви перебуваєте в туристичних зонах, в готелях, де дотримуються високі вимоги безпеки, в тому числі і санітарно-гігієнічної. У хороших готелях вода в басейнах, як правило, знезаражується, під час приготуванні їжі дотримуються всі необхідні санітарні вимоги. У турах по системі «все включено», харчування та напої надають в готелях, у туриста немає необхідності ходити на ринок і купувати місцеву їжу. Незважаючи на це, ми всіх попереджаємо і про елементарні правила гігієни - що потрібно постійно мити руки, фрукти і овочі, не вживати незнайому місцеву їжу.

Вживайте тільки ту їжу, в якості якої ви впевнені. Вживайте для пиття тільки гарантовано безпечну воду і напої (питна вода і напої у фабричній упаковці, кип'ячена вода). Не можна вживати лід, приготований з сирої води.

М'ясо, риба, морепродукти повинні обов'язково піддаватися термічній обробці. Бажано не користуватися послугами місцевих підприємств громадського харчування і не пробувати незнайомі продукти, не купувати їжу на ринках і лотках, не пробувати страви, приготовані місцевими жителями. У разі необхідності купувати продукти в фабричній упаковці в спеціалізованих магазинах. Овочі і фрукти мити безпечною водою і обдавати окропом. Перед їжею слід завжди ретельно мити руки з милом.

При купанні у водоймах і басейнах не допускати попадання води в рот.

Для захисту від укусів комах рекомендується застосовувати засоби, що відлякують і знищують комах, репеленти та інсектициди, а в приміщеннях обов'язково ставити сітки на вікна та двері», - розповідає заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Юрій Дементьєв. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі